24 Mart 2016 03:16

'Dünya Tüberküloz Günü'nde Doç. Dr. Nur Dilek Bakan: Sıkıntılar sizi verem etmesin!

Paylaş

Yakın zamana kadar amansız hastalık olarak bilinen verem (tüberküloz), halen dünyada en sık görülen enfeksiyonlar arasında yer alıyor. Uzmanlara göre, bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen stres, sıkıntı, hatta zayıflamak için uygulanan şok diyetler bile verem hastalığının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nur Dilek Bakan, ‘24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’ öncesi tüberküloz hastalığı konusunda bilgi verdi. Tüberküloz mikrobunun neden olduğu hastalığın, dünyadaki en yaygın enfeksiyonlar arasında yer aldığını söyleyen Bakan, “Solunum yoluyla bulaşan tüberküloz, vücudun her bölgesinde tutunabildiği gibi, en sık akciğerlerde görülüyor.  Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 verilerine göre; dünya nüfusunun üçte 1’ine tüberküloz mikrobunun bulaştığı biliniyor. Mikrobun bulaştığı 9 milyon 600 bin kişinin hastalığı geçirdiği, 1 milyon 500 bin kişi tüberküloz ya da ilişkili rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybetti” diye konuştu.

‘VÜCUTTA YILLARCA UYUYABİLİYOR’

Hastalığın, en sık genç erişkin yaş grubunda görüldüğünü ifade eden Bakan, şöyle devam etti: “Her zaman ortaya çıkabiliyor. Mikrobun bulaştığı herkes tüberküloz hastalığını geçirmez.  Çocukken alınan tüberküloz mikrobu, bağışıklık sistemi tarafından baskılanabilir.  Uyku durumuna geçen ve çoğalamayan tüberküloz mikrobu daha sonraki yıllarda bağışıklık sisteminin bozulmasıyla alevlenebilir. Hastalık genellikle sessiz başlangıç göstermekle birlikte, farklı belirtiler verir.  Genellikle uzayan öksürük, balgam çıkarma, gece terlemeleri, zayıflama ve değişken miktarda kan tükürme gibi belirtiler görülmektedir. Belirtiler farklı hastalıklara bağlanarak doktora başvurmakta geç kalınabilir.  Tedavi için hiçbir zaman geç kalınmadığı, mevcut ilaçlar ile tüberkülozun rahat bir şekilde tedavi edilebilir, bu  unutulmamalıdır.”

‘ŞOK DİYETLER VEREME YOL AÇABİLİR’

Tüberküloz hastalığının genellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıktığını kaydeden Doç. Dr. Nur Dilek Bakan, “Kötü yaşam koşulları ve beslenme düzeni yanlış olan kişiler risk altında dedi. 
Vücut direncini düşürüp tüberküloz hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilen şok diyetlerden uzak durulmalı diyen Bakan şunları söyledi: “Bununla birlikte tüberküloz çocuklar, yaşlılar, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları geçirenler ve bununla ilgili bazı ilaçları kullananlar, organ nakli olmuş hastalar, AIDS hastaları ile kot kumlama işçilerinde görülebilir.”

‘STRES VE SIKINTIDAN UZAK DURUN’

Stres ve sıkıntının bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Nur Dilek Bakan, şu bilgileri verdi: “Yorgunluk, aşırı stres ve sıkıntılı kişilerde eskiden ince hastalık olarak isimlendirilen tüberkülozun ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Bunun yanında zorlaşan yaşam koşullarının beraberinde getirdiği stres ve kötü beslenme, ev kadınlarının da tüberküloza yakalanma riskini arttırmaktadır.”

Verem hastalığının yayılmasını önlemede en önemli iki etkenin erken tanı ve hızlı tedavi olduğunu belirten Bakan, bağışıklık düzeyini yükseltmek için doğal beslenmeyi ve ani zayıflamalardan uzak durulmasını önerdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe Üniversitesi, 2 gün tatil edildi

SONRAKİ HABER

Bir Direniş Romanı: Aradaki Nehir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...