23 Nisan 2012 05:11

‘Hayat hiçbir zaman bayram olmadı’

ÇOCUKLAR İçin Adalet Takipçileri (ÇİAT) tarafından 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda “TMK mağduru çocukların” durumuna dikkat çekmek için “Hayat hiç bir zaman bayram olmadı” adlı resim sergisi açıldı. Su-Dem Kafe’de açılan sergide, TMK mağduru çocukların çizdikler

‘Hayat hiçbir zaman bayram olmadı’
Paylaş
Murat Çiftçi - Emine Altınkaya

Çocukların yaptıkları resimleri 23 Nisan Çocuk Bayramı öncesi sergiye açan Tarman, “TMK mağduru çocuklar için adaletin çok acil olduğuna inanıyoruz. Sürekli takip edilmesi gereken bir konu. Çocuk ve suç kavramlarını yan yana düşünemiyoruz. Bizim hükümetten yasaları düzenlemesi, düzeltmesi, cezaevlerini düzeltmesi gibi taleplerimiz yok, bizim talebimiz bir an önce cezaevlerindeki çocukların bırakılması yönündedir” dedi.

‘YAŞADIKLARIMI HİÇ BİR CANLI HAK ETMEDİ’

Ayrıca sergide yaşadıklarını anlatan ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen TMK mağduru çocuklardan biri ise, 2008 yılında gözaltına alındığını, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığını belirtti. Bir yıla yakın cezaevinde kaldığını söyleyen mağdur çocuk, “Hiç bir insanın, hiç bir canlının hak etmediği koşullarda yaşadım” dedi. TMK mağduru çocuklar için mücadele eden ÇİAT’ın çalışma yürüttüğüne çok sevindiğini aktaran mağdur çocuk, “Böyle bir mücadele olmasaydı hayatımın geri kalan kısmını cezaevinde geçirecektim” dedi. Kendilerine istenen ceza ile iddia ettikleri eylem arasında büyük bir orantısızlık olduğunu söyleyen TMK mağduru çocuk, bu durumun hiç adil olmadığını dile getirdi.

YASA DEĞİŞİKLİĞİNDE SEVİNMİŞTİK...

Yasa değişikliğiyle sevindiklerini, kendilerine uygulanan haksızlığın ortadan kalkacağını düşündüklerini söyleyen TMK mağduru çocuk, daha sonrasında durumun bir kandırmacadan ibaret olduğunu anladıklarını ifade etti. TMK mağduru çocuk, “Bu yasa bir kandırmacadan ibaretmiş. Daha önce cezaevinde olan çocukların 18 yaşını doldurmaları beklendi ve tekrar cezaevine alındılar” dedi. Cezaevinden çıkan arkadaşlarının bir kısmının kırsala gittiğini, bir kısmının da 18 yaşını doldurduktan sonra tekrar cezaevine alındıklarını dile getirdi.

‘BASKILAR BİTMEDİ’

Cezaevinden çıktıktan sonra polis tarafından sıkı takibe alındığını söyleyen TMK mağduru çocuk, baskılardan kurtulmadığını ifade etti. Yasal düzenlemelerle hiç bir olumlu sonuç yaşanmadığına dikkat çeken TMK mağduru çocuk, “Şimdi tüm kamuoyuna seslenmek istiyorum. Sokaklarda uyuşturucu madde kullanan çocuklar mı suçlu, o maddeyi satanlar mı? Çocukların tek suçları okumak veya normal bir hayat sürdürmeyi umut etmek. Neden çocuklar cezaevlerinde? Neden dağda hayatlarını kaybediyor? Neden gözaltında dayağa maruz kalıyor? Şimdi tekrar sormak istiyorum; bu adaletsizlik karşısında susacak mısınız yoksa konuşacak mısınız?​” (Ankara/DİHA)


2 BİN 309 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Türkiye’de bugün yüzlerce çocuk, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) nedeniyle, sanki yetişkinmiş gibi gözaltına alınıyor, sorgulanıyor, yargılanıyor, hapsediliyor.

Adana’nın Pozantı Cezaevi’nde çocuklara yönelik cinsel şiddet ortaya çıktıktan sonra çocukların tutuklanmasının bile doğru olmadığı tartışılırken, Türkiye genelinde cezaevinde bulunan çocuk sayısı ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Adalet Bakanlığının açıkladığı istatistiklere göre cezaevlerinde; tutuklu, hükmen tutuklu veya hükümlü olarak toplam 2 bin 309 çocuk bulunuyor.

Türkiye’de çocuklar için özel bir adalet sistemi de yok. Çocukların yargılanmasında ciddi problemlerin var. Cezaevlerindeki çocukların yüzde 90’ı tutuklu bu da, adalet sisteminin çocuklara cezayı peşinen çektirdiğini gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

Bayram çocuklar için karanlık ortamda kutlanıyor

SONRAKİ HABER

Sadece çocuk olmak istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...