23 Mart 2016 15:06

Erdoğan: Belçika'daki saldırganı daha önce yakalayıp sınır dışı ettik

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki saldırıları gerçekleştirenlerden birinin geçen yıl haziran ayında Antep'te yakalanıp sınır dışı edildiğini açıklayarak "Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te nota ile Belçika Büyükelçiliği'ne iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladığı Romanya Cumhurbaşkanı İohannis'le başbaşa gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Terör belası noktasında düşüncelerimi açık ve net paylaştım. Ülkemizdeki bölücü terör örgütü PKK, Suriye'nin kuzeyindeki PYD, YPG, DAİŞ, DHKP-C bu terör örgütlerinin arasında hiçbir fark yoktur. Ankara'da, İstanbul'da, dün Brüksel'de yapılan eylemler bunların nasıl ortak yanlarının olduğunu çok açık, net ortaya koymaktadır. Hedefte olan sivil insanlardır. Ölen insandır. Sebep netice ilişkisine baktığınız zaman elde edilen hiçbir şey yoktur. Ama kaybedilen çok şey vardır. Kaybedilen insandır, huzurdur, barıştır, güvendir. İnanıyorum ki dünya siyaseti eğer ittifak halinde terörün üzerine giderse bu işi çözeriz. Onun için dünya teröristi ve terörizmi yeniden tanımlamak zorundadır" ifadelerini kullandı.

"BELÇİKALILAR ADI GEÇENİ SERBEST BIRAKMIŞTIR"

Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün art arda yaşanan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıları gerçekleştiren saldırganlardan birinin 2015'in Haziran ayında Antep'te yakalanıp sınır dışı edildiğini açıklayan Erdoğan, sınır dışı işleminin 14 Temmuz 2015'te notayla Belçika Büyükelçiliği'ne iletildiğini vurguladı. Erdoğan, şöyle konuştu: "Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te nota ile Belçika Büyükelçiliği'ne iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Hatta burada Hollanda da söz konusudur. Kendi isteği üzerine Hollanda'ya da iade etmişiz ve nota ile oraya da bildirilmiştir. Ülkemizin hassasiyeti bakımından da bunu özellikle ifade ediyorum."

ERDOĞAN'IN BAHSETTİĞİ KİŞİ 'EL BAKRAOİ' İDDİASI

Erdoğan'ın sözünü ettiği IŞİD üyesinin Brüksel saldırılarının faillerinden olan el Bakraoi olduğu öne sürüldü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, el Bakraoi geçen Haziran ayında Antep'te yakalanarak Temmuz ayında, idari kararla kendi talebi dogrultusunda Hollanda'ya sınır dışı edildi. Türkiye'nin sınır dışı işlemini gerçekleştirme sırasında, el Bakraoi'nin "yabancı terörist savaşçı" olduğu yolundaki uyarısını birer notayla hem Hollanda'ya, hem de Belçika'ya bildirmiş olduğu da kaydedildi. Ancak müteakip süreçte ilgili kişinin Belçika makamları tarafından 'terörizmle bağlantısı tespit edilemediği için' serbest bırakıldığı öğrenildi. 

(DHA)

ÖNCEKİ HABER

Radikal’in kapatılması gazetecilerin gündemindeydi

SONRAKİ HABER

Türkiye’de son 1 yıldaki bombalı saldırıların haritası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa