23 Mart 2016 13:59

‘Yemen’de çözüm görüşmeleri başlayacak’

Paylaş

Yemen’de yaklaşık bir sene süren saldırıların ardından, ‘barış’ görüşmelerinin biteceği iddia edildi. Yakın Doğu Haber’in El Kudsu’l Arabi gazetesinden derlediği habere göre Suudi Arabistan destekli Mansur Hadi hükümetinin Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mahallafi, ‘barış görüşmelerinin’ yüzde 99 ihtimalle bu ay içerisinde Kuveyt’te başlayacağını söyledi.

Görüşmelerin Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılacağını belirten Mahallafi, el Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, “Hükümetimiz bu müzakereler için hazırdır, bir çözüm yolu bulunmasını umuyoruz” dedi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh, barış görüşmeleri için daha önce Ensarullah Hareketi yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin olumlu ve yapıcı geçtiğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan, 26 Mart 2015’te Yemen’e başlattığı saldırıların Ensarullah Hareketi silah bırakıncaya ve Mansur Hadi yeniden cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturuncaya kadar süreceğini açıklamıştı.

Yemen sınırındaki bazı kentlerinin kontrolünü kaybeden Suudi Arabistan, birkaç hafta önce Ensarullah liderleriyle görüşmelere başlamış, Yemen’e saldıran Suudi koalisyon güçlerinin sözcüsü  Asiri de geçtiğimiz hafta Yemen savaşında sona yaklaştıklarını açıklamıştı. Yemen’e bir yıldır 7 binden fazla kişinin öldü.

EL KAİDE KAMPI VURULDU

Amerikan Savunma Bakanlığı el Kaide’nin Yemen’deki eğitim kampına hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Bombardımanda onlarca militanın öldürüldüğü tahmin ediliyor. Kampta 70 kadar el Kaide militanı bulunmaktaydı. Bakanlık sözcüsü, ölü sayısının araştırıldığını belirtti. Akap adıyla faaliyet gösteren el Kaide’nin Arap yarımadasındaki kolu, Usame bin Ladin tarafından kurulan örgütün Yemen ve Suudi Arap kanatlarının birleşmesiyle ortaya çıkmıştı. Örgüt Fransız mizah dergisi ‘Charlie Hebdo’ya yapılan kanlı saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Yemen, batılı uzmanlarca el Kaide’nin en tehlikeli kolu olarak nitelenen Akap’ın en yoğun faaliyet gösterdiği ülke sayılıyor.(HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Özdağ da MHP’den başkanlığa aday

SONRAKİ HABER

BM: Taslak metin Suriye heyetinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...