23 Mart 2016 12:12

Müfettişlere Eğitim Sen üyelerine ceza talimatı mı verildi?: Eğitimde cadı avı büyüyor

KESK üyesi kamu emekçilerine yönelik cadı avı büyüyor. Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasıyla Maarif Müfettişleri Başkanlarına “Eğitim Sen üyelerine açılan soruşturmalardan ceza çıksın” talimatı verildiğini açıkladı. Karaca, sadece 29 Aralık 2015 tarihinde yaptıkları grev nedeniyle 4 bin 239 eğitim emekçisine soruşturma açıldığını açıklarken, bu sayının diğer soruşturma ve yenileriyle kat be kat artacağı bekleniyor.

Paylaş

Başbakanlık genelgesi, akademisyenlere yönelik baskılar ve sendikal engellerle birlikte eğitim emekçilerini daha zor günler bekliyor. Eğitim Sen, Mart ayının başında MEB Müsteşarı ve MEB Rehberlik ve Denetim Başkanı ile birlikte Maarif Müfettişleri Başkanları ile rehberlik, denetim, inceleme ve soruşturma konularında yapılan değerlendirme toplantısında, müfettişlere Eğitim Sen üyelerine yönelik olarak başlatılan soruşturmalarda mutlaka ceza verilmesi talimatı verildiğini söyledi. 

Konuya ilişkin sendika genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı’nın bütün okullara gönderdiği ve sendikal eylemlere katılan sendika üyelerinin isimlerinin istendiği, hatta bu şekilde fişlendiği bir ortamda bu devlet kurumları bütün kararlarını alırken ve uygularken hukuk ilkelerine bağlı olmak ve herhangi bir konuda soruşturma yürütürken tarafsız davranmak zorundadır. Ancak Türkiye’de yaşananlar, idarenin kararları ile hukukun nasıl katledildiğini, temel sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasını bile suç kapsamına almak ve bunun üzerinden siyasi talimatlarla cezalar verilmesinin sağlanmaya çalışıldığını göstermektedir” dedi. 

ÜÇ KİŞİDEN BİRİNE SORUŞTURMA

Karaca, 29 Aralık grevi başta olmak üzere birçok eylem ve etkinlik nedeniyle binlerce üyelerine de soruşturmalar açıldığını söyledi. Sendika genel merkezine ulaşan bilgilere göre yalnızca 29 grev nedeniyle 4239 Eğitim Sen üyesine soruşturma açıldığını kaydeden Karaca, “Grevimize katılım 15 bin civarındaydı. Yani greve katılanların üçte birine soruşturma açılmış gözüküyor. Ancak bu soruşturmaların greve katılan tüm eğitim emekçilerini kapsayacağını düşünüyoruz” dedi. Bu soruşturma furyasının Başbakanlık tarafından yayınlanan “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında genelge”den bağımsız düşünülemeyeceğini belirten Karaca, grev ve eylem gibi en doğal haklarını kullanan eğitim emekçilerine yönelik bir cezalandırma furyasıyla karşı karşıya olduklarını ifade etti. 

MEB ‘GREV SENDİKAL FAALİYETTİR’ DEMİŞTİ

Kamu emekçilerinin sendikalarının aldığı karar doğrultusunda greve gitmelerinin ceza gerekçesi olamayacağına ilişkin birçok karar bulunuyor. Danıştay 12. Dairesi’nin 20 Aralık 2004 tarihli kararında “sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek fiili”nin mazeret olarak kabulü gerektiğine vurgu yapılarak, “öğretmenlerin bağlı bulunduğu sendikanın aldığı karar uyarınca bir gün göreve gelmemesi eyleminin sendikal faaliyet kapsamında olduğu” açıkça ortaya konmuştu. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi kapsamında, sendikal eylem ve etkinlikler nedeniyle verilen cezaları, Sözleşmeye aykırı bulmuştu.

KESK’e bağlı sendika üyelerinin başvurularında AİHM, sözleşmenin 11. maddesinin sendikanın yapacağı toplu eylemler yoluyla, sendika üyelerinin mesleki çıkarlarını savunma özgürlüğünü güvence altına aldığını, sendika üyeleri tarafından gerçekleştirilecek olan bu eylemlere taraf devletlerin izin vermesi gerektiğine hükmetmişti. 

Hatta  MEB Hukuk Müşavirliği 27 Şubat  2012 tarihinde, Muş’ta Eğitim Sen'in iş bırakma eylemine katılanlara verilen cezalar ile ilgili Muş Valiliğine yazdığı resmi yazıda “sendikal faaliyet kapsamındaki eylemlere ceza verilemeyeceği”ni açık açık, tüm gerekçeleri ile belirtmişti. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

TGS Kocaeli Temsilciliği: Gazetecilerin keyfi gözaltına alınması kabul edilemez!

SONRAKİ HABER

Ali Ağaoğlu: Millet fakir, İstiklal’e karanfil bıraktı, ben gül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...