23 Mart 2016 09:38

Murat Karayılan: Erdoğan kendi çıkarları uğruna Kürtlere saldırdı

Paylaş

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Dengê Kurdistan Radyosu’na konuştu. Karayılan, IŞİD'in Brüksel'de gerçekleştirdiği bombalı saldırıları kınadı. 

Devam eden savaşa ilişkin açıklamalarda da bulunan Karayılan, "Gelinen durum şehir direnişlerine olan umudu daha da büyüttüğü gibi AKP devletinde de bir tıkanma ve çözümsüzlük durumunu yaşattı. Düşman 99 gün boyunca Sur’a giremedi; orada tıkandı ve sersemleşti. Aslında düştü. Bunun için şimdi rövanş almak istercesine Gever, Şırnak ve Nusaybin’e saldırıyor. Çünkü Cizre ve Sur’da içine girdiği durumu aşmak istiyor. Mevcut oluşan konjontürel durumdan da faydalanmak istediği için hızlı davranıyor. Çünkü mevcut durumda göçmenler meselesi ve Suriye, Rusya gibi meselelerden dolayı ABD ve Avrupa onların bu vahşice, faşizan uygulamalarını ve devlet terörünü görmezden geliyorlar. AKP de, ‘fırsattır; biz de bu şehirlerin üzerine gidelim, teknikle vuralım ve öyle bir sonuca gidelim ki bundan sonra kimse böyle bir şey düşünmesin’ diyor. Onun için korkunç, vahşi yöntemlerle şehirleri yerle bir etmeyi hedefliyor. Aslında bununla baş aşağı gidişten kendilerini kurtarmak istiyorlar. Ancak istedikleri sonucu almaları mümkün değildir. Çünkü şartlar değişmiştir. Her şeyden önce artık bahar gelmiştir. Yine Gever, Şırnak ve Nusaybin’de direniş zemini çok daha güçlüdür. Sömürgeci AKP devletinin bu konudaki hesapları yine tutmayacaktır ve sonuç almayacaktır" diye konuştu. 

‘BU DURUMDAN TEK ÇIKIŞ YOLU APO’DUR’

AKP'nin istediği sonuca ulaşamayacağını söyleyen Karayılan şöyle konuştu: "Daha önce belirttiğimiz gibi onların bu durumdan bir tek çıkış yolu vardır: Bu da Önder Apo’ya başvurmalarıdır. Elbette bu savaşa karar veren ve yürüten biziz. Bunda Önder Apo’nun bir sorumluluğu yoktur, sorumlu biziz. Ama eğer Önder Apo’ya özgürlük imkanları sunarlarsa ve önünü açarlarsa, onları bu darlıktan ancak Önder Apo kurtarabilir. Tabii ki bunun için Önder Apo’nun özgürce hareket etme olanakları ve ikna çalışmalarını yürütebilmesi gerekiyor. Aksi durumda eskisi gibi yazılı mesajlarla kimse ikna olmaz. Diğer bir hususta Önder Apo İmralı’da tutuklu olduğu sürece görüşmelerin bir sonuç almayacağı anlaşılmıştır. Başarılı olması için Önderliğimizin hareket edebilmesi gerekiyor. Bunun dışında sonuç almak çok zordur. Bu süreç gittikçe derinleşecektir. AKP kendisini de tüm Türkiye’yi de içine soktuğu bu kaostan ancak böyle çıkarabilir ve bununla Türkiye ve bölge halkları açısından yeni bir dönemi başlatabilir. Bunun imkanları hala vardır; kapısı açıktır. Ama bunu değil de AKP yönetimi şiddetle, savaşla, ölümlerle, katliam ve soykırımla sonuç almak isterlerse; halkımız buna boyun eğmez ve onlara karşı direniş giderek boyutlanacak ve savaş durumu derinleşecektir." 

‘AKP, IŞİD ÜZERİNDEKİ YÜKÜ HAFİFLETTİ’

AKP'nin halkın taleplerine vahşi yöntemlerle karşılık verdiğini ifade eden Karayılan, "Özerklik isteyen tüm şehirleri tank ve toplarla vurdu. Vahşice bir şekilde yaptıkları tüm uygulamalar, uluslararası anlamda bir suç durumu. Saldırıyı AKP devleti başlattı. Herkes biliyor ki, Önder Apo’nun 2013’te başlattığı süreç eksiklerle de olsa yürüyordu ve son olarak Dolmabahçe Mutabakatı’yla bir çerçeveye ulaşmıştı. Artık adım atma zamanıydı ama Erdoğan bunun Türk ve Kürt halklarının çıkarına olmasına rağmen kendi egemenliğine hizmet etmediğini görünce derhal ayağını masaya vurdu ve devirdi. Yani Erdoğan çıkarları uğruna Kürtlere saldırdı. Bunun için DAİŞ’le ittifak yaptı. Bu ittifak Rojava’da tutmayınca, bizzat kendisi girdi devreye. Bu anlamda ele alındığında, AKP’nin bize karşı geliştirdiği saldırı hamlesi aslında DAİŞ’in üzerindeki yükü hafifletti. Ve bununla DAİŞ nefes aldı. Bu bir biçimde DAİŞ’e büyük destek oldu. Bunu yaparken utanmadan büyük bir yalanla DAİŞ, PKK ve DHKP-C’ye karşı saldırı başlattığını ilan etti" dedi.

Brüksel'deki IŞİD saldırılarını da kınayan Karayılan, "Öncelikle bu vesileyle tüm Belçika halkına başsağlığı diliyor ve bu insanlık dışı saldırıyı da şiddetle kınıyorum. İnanıyorum ki Belçika halkı bu vahşi saldırı karşısında toparlanacak ve böylece gereken cevabı verecektir" diye konuştu. 

"Gever hakkında yayılan kimyasal silah kullanıldığı haberi doğru değildir" sözlerini kullanan Karayılan, bu haberlerle halkın korkutulmak istendiğini söyledi.

Karayılan konuşmasını şöyle bitirdi: "Türkiye’deki toplumsal inisiyatif Erdoğan’ın Saray hesaplarının önüne geçmezse, bu uğurda daha yüzlerce Türk ve Kürt gençlerinin yaşamlarını yitireceği açıktır. Bütün bunların başında derin devletin Kürt fobisi ve Erdoğan’ın iktidar hesapları vardır. Topluma ‘ülkemiz bölünmek isteniyor, dış güçlerin parmağı var’ diyerek büyük yalan söylüyorlar. Oysa PKK’nin projesi demokratik özerklikle gönüllü birliği pekiştirmek ve Türkiye’yi demokratikleştirmektir. Bu tüm Türkiye halkılarının çıkarına olan en uygun yöntemdir. Fakat Erdoğan ve onun havuz medyası ısrarla bunu çarpıtarak bölücülük diye yansıtıyorlar. Oysa iktidar hesapları uğruna asıl bölücülük yapanlar bizzat kendileridir.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

AİHM Türkiye’yi kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlemleri almadığı için mahkum etti

SONRAKİ HABER

Danıştay'dan 'eş başkanlık' itirazına ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...