23 Mart 2016 09:32

AİHM Türkiye’yi kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlemleri almadığı için mahkum etti

Paylaş

AİHM, Türk makamlarının pasif ve ayrımcı tutumunun kadına yönelik şiddeti teşvik ettiğine dikkat çekerek kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlemleri almadığı için Türkiye'yi mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk makamlarının pasif ve ayrımcı tutumunun kadına yönelik şiddeti teşvik ettiğine dikkat çekerek, kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlem almadığı için Türkiye'yi mahkum etti.

AİHM'e taşınan dava şöyle gelişti: 

İstanbul'da yaşayan bir kadın, 2006 yılında sürekli şiddet gördüğü eşinden kaçıp "ağır şiddete maruz kaldığı" şikayetiyle savcılığa başvurdu. Kadının ifadesi hemen alınırken, eşi ise ancak 5 ay sonra ifade vermeye çağrıldı. Davanın açılması ise 5 buçuk yıl sürdü. Boşanmasına rağmen eşi tarafından sürekli tehditlere maruz kalan kadın, çocuklarıyla birlikte gizli bir ikamette eski eşinden saklanmak zorunda kaldı. 

Boşanmanın ardından eski eşi tarafından şiddet görüp ölümle tehdit edilen kadın için resmi makamlar devreye girmedi. Bunun üzerine kadın, çocuklarıyla birlikte uzun yıllar gizli bir ikamette saklandı.

'RESMİ MAKAMLAR BENİ KORUMADI'

Kadının maruz kaldığı fiziksel şiddet kapsamlı olarak belgelenmiş olmasına rağmen Türkiye'deki mahkemeden karar çıkmadı. Eşinden fiziksel şiddet gören kadına ayrıca kronik "travma sonrası stres bozukluğu" teşhisi konuldu.

AİHM'e başvuran kadın, şikayetinde eşinden kaçış ve boşanma sürecinde sürekli olarak korku halinde yaşadığını, resmi makamların kendisini yeterince korumadığını belirtti.

TÜRKİYE KADINA 19 BİN 500 EURO TAZMİNAT ÖDEYECEK

AİHM, açıkladığı kararında yıllar boyunca şiddet ve korkuyla yaşamak zorunda kalan kadının şikayetini haklı bularak, Türkiye'nin kadını korumaya yönelik yeterli önlemler almadığına hükmetti. Kararda, "Türkiye'de soruşturma makamlarının genel ve ayrımcı pasifliği kadınlara karşı şiddeti teşvik edici bir iklim oluşturmaktadır" ifadesine yer verilirken, Türkiye'nin kadına 19 bin 500 euro tazminat ödenmesine hükmetti.

'İNSANİ OLMAYAN VE AŞAĞILAYICI' MUAMELE KARARI 

Yargı makamlarının bu tür vakalarda yıllarca beklemesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olduğuna da dikkat çekilen kararda, yargı makamlarının 5 buçuk yıl boyunca pasif kalarak hiçbir şey yapmaması sonucu kadının "insani olmayan ve aşağılayıcı" muameleye maruz bırakıldığı belirtilerek, ev içi şiddet vakalarında mümkün olduğunca hızlı bir şekilde harekete geçilmesinin yükümlülük olduğu hatırlatıldı.

'KORUMA ÖNEMLERİ SADECE EVLİLER İÇİN'

Kararda ayrıca Türkiye'de devletin koruma önlemleri için hukuki altyapının sadece evliler için mevcut olduğuna dikkat çekilerek, bunun ayrımcılık olduğu ifade edildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'nın İstanbul başkonsolosluğu kapatıldı

SONRAKİ HABER

Murat Karayılan: Erdoğan kendi çıkarları uğruna Kürtlere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...