22 Mart 2016 18:25

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği : Mülteci anlaşmasının parçası olmayacağız

Paylaş

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) dün yaptığı açıklama ile AB ile Türkiye arasında imzalan Suriyeli mültecileri Türkiye’ye iade anlaşmasını eleştirerek Yunanistan adalarındaki faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada UNHCR’nin AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın ne parçası olacakları, ne de mültecilerin geri gönderilmesi veya gözaltında tutulmalarının içerisinde olacağı belirtildi.

UNHCR’den yapılan açıklamada ‘‘UNHCR şimdiye kadar mültecilerin ‘hotspot’ adı verilen merkezlerde Yunanlı yetkililerin mültecileri kabul, yardım edilme ve kayıtlarının yapılması çalışmalarını desteklemiştir. Ancak yeni şartlarda bu merkezler gözaltı noktaları haline gelmiştir. Dolayısı ile ve zorunlu gözaltılara karşı tavrımızın bir uzantısı olarak bütün adalardaki kapalı merkezlerdeki faaliyetlerimizin bir kısmını askıya aldık. Karar bu merkezlerden yada bu merkezlere yapılacak olan (mülteci) taşıma faaliyetlerini de kapsamaktadır. Ancak UNHCR insan ve mülteci haklarının standartlarının korunduğunu garantiye almak için gözleme faaliyetlerine devam edecektir. Mültecileri sahip oldukları haklar ve sığınmacı başvuru prosüdürleri konusunda bilgilendirme faaliyetlerimize devam edeceğiz’’ denildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel, Avrupa Birliği (AB) ile varılan anlaşma sonrası mültecilerin Türkiye’ye gönderilmeye başlanmaları için belirlenen 4 Nisan tarihinin gerçekçi olmadığını söyledi. İngiliz Guardian gazetesine konuşan Cochetel, “Anlaşmanın zamanında uygulanabileceğini düşünmüyorum” dedi. Cochetel bu noktada esas sorunun, özel durumdaki sığınma başvurusu yapan kişiler ile ilgili hukuki sürecin bu kadar kısa sürede tamamlanması olduğunu belirtti.

ÇİPRAS: AB, TÜRKİYE’YE BASKI YAPMALI

Gazeteye konuşan Brüksel’deki AB yetkilileri ise geçerli sığınma başvuruları olmayan ekonomik göçmenlerin mümkün olan en kısa sürede Türkiye’ye gönderileceklerini söylemiş.

AB yetkilileri, “Türkiye’de risk altında olduklarını kanıtlayamayan sığınmacılar 4 Nisan’dan itibaren dönebilir” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

FBI ile Apple arasında şifre krizi

SONRAKİ HABER

Ulusal ve uluslararası basın meslek örgütleri Habere Özgürlük için bir araya geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...