22 Mart 2016 18:23

FBI ile Apple arasında şifre krizi

Paylaş

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), San Bernardino saldırısının failine ait iPhone marka telefonun deşifresi için üretici Apple’a başvurdu. Telefonun şifresini kırması halinde bunun bütün iPhone kullanıcılarının kişisel verilerine erişim yolunu açacağını savunan Apple şirketi ise bu talebi reddetti.  Davalık olan taraflar arasında dün görülmesi beklenen duruşma, FBI’ın isteği üzerine ertelendi.

FBI San Bernardino saldırısında 14 kişiyi öldüren Syed Rizwan Farook’un cep telefonu kilidini Apple’ın desteği olmadan açmanın yolunu bulduğunu iddia ediyor. Adalet Bakanlığı Apple’ın Rizwan Farook’un cep telefonunun kilidini açmaya yardım etmesi hükmüne varmıştı. Bu karara karşı çıkan şirket bu uygulamanın ‘tehlikeli bir emsal’ oluşturacağını savunuyor.

‘BAŞKA BİR YOL BULUN’

Mahkeme dosyasında FBI’ın bulduğu yöntem için “Farook’un iPhone’undaki verileri riske atmadan uygulanabilir bir yöntem olup olmadığının tespit edilebilmesi için test edilmesi gerekir. Eğer uygulanabilirse, Apple’ın desteğine duyulan ihtiyaç da ortadan kalkar” deniyor. 

Apple’ın avukatları gazetecilere yaptıkları açıklamada, FBI’ın iPhone’un kilidini açmaya çalışmak için buldukları yöntemin ne olduğuna dair herhangi bir fikirleri olmadığını söyledi. Avukatlar, hükümetin iPhone’un olası zayıf noktalarını şirketle paylaşmasını umduklarını ifade etti.

2 ARALIK SALDIRISI SONRASI BAŞLAYAN TARTIŞMA

FBI, 2 Aralık 2015’te eşi Tashfeen Malik ile birlikte çalıştıkları sosyal yardım merkezinde silahlı saldırı düzenleyerek 14 kişiyi öldüren Syen Rizwan Farook’un, IŞİD’den etkilenmiş olabileceğini ve iPhone’undaki verilerin de mühim kanıtlar içerebileceğini ileri sürüyor. FBI cihazın verilerine ulaşmaya çalışıyor ancak telefonun şifreleme sistemine girilen yanlış bilgi telefondaki verileri erişimi tamamen engelleyebilir.

Telefonun dört haneli PIN koduna sahip olmayanların cihaza erişimini kısıtlayan bu sistem, kodun 10 defa yanlış girilmesi halinde içinde barındırdığı tüm verileri de silerek fabrika ayarlarına dönüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Trump’tan İsrail’e destek, İran’a hakaret

SONRAKİ HABER

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği : Mülteci anlaşmasının parçası olmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa