22 Mart 2016 18:21

Trump’tan İsrail’e destek, İran’a hakaret

Paylaş

ABD’de Cumhuriyetçi başkan adaylarından milyarder İş Adamı Donald Trump, en büyük Yahudi lobi kuruluşunun toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail’i “Ortadoğu’daki tek demokrasi” diye övdü, İran’la yapılan nükleer anlaşmayı ise “facia” diye yorumladı.

‘TEL AVİV BAŞKENT OLACAK’

Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesinin (AIPAC) yıllık konferansında konuşan Trump, siyasette yeni biri olmasına rağmen İsrail’e destek verme konusunda uzun bir geçmişi olduğunu savundu. Önceki açıklamaları İsrail destekçileri tarafından kaygı verici bulunan milyarder emlakçının bu konferanstaki konuşması dikkatle izlendi. Birleşmiş Milletlerin İsrail’e “Kendi iradesini dayattığı” kararları ABD’nin veto edeceği vaadinde bulunan Trump, Tel Aviv’deki Amerikan Büyükelçiliğini de, “Yahudi halkının sonsuza kadar başkenti olacak” diye yorumladığı Kudüs’e taşıma sözü verdi.

ABD Başkanı Barack Obama’yı da hedef alan Trump, Obama için “İsrail’in başına gelen en kötü olay” olarak niteledi. Trump sözlerine “İran’ın terör ağını tamamen çökerteceğiz. Güçlü ve büyük bir ağları var ama biz daha güçlüyüz” diyerek devam etti ve Beyaz Saray’ı dostlarına baskı uygularken, düşmanlarını ödüllendirmekle suçladı.

CLİNTON TRUMP’A YÜKLENDİ

Sabah oturumunda konuşan Demokrat Partinin en güçlü adayı Hillary Clinton ise, Donald Trump’a yüklendi. Öncelikle seçilmesi durumunda İsrail’in güçlü destekçisi olma vaadinde bulunan Clinton, Trump için de “Amerika’nın, her şeyin pazarlığı yapılabilir zihniyetiyle pazartesi günü tarafsız, salı günü İsrail yanlısı, çarşamba günü de ‘Kim bilir ne olacağını’ söyleyen bir başkan adayına ihtiyacı yok” diye konuştu.

SANDERS KATILMADI

Amerika’nın en büyük Yahudi lobisi olan Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesinin (AIPAC) bu yılki toplantısına katılmayan tek Başkan aday adayı, kendisi de bir Yahudi olan Demokrat Partili Vermont Senatörü Bernie Sanders. 

Sanders, AIPAC toplantısına katılmama gerekçesini kampanya faaliyetleriyle çakışması olarak gösterse de, kendisi diğer başkan adaylarından daha fazla İsrail’i eleştiren siyasetçi olarak biliniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yüzlerce Belçikalı saldırılara karşı Bourse meydanında bir araya geldi

SONRAKİ HABER

FBI ile Apple arasında şifre krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...