22 Mart 2016 17:13

Validebağ Davası’ndan beraat edenler Maliye Hazinesi’ne manevi tazminat davası açtı

Paylaş

Üsküdar Validebağ'daki olaylarla ilgili 7.5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıp beraat eden 15 kişiden 3'ü Maliye Hazinesi aleyhine bin liralık tazminat davası açtı.

HAKLARINDA BERAAT KARARI VERİLDİ

Davada yargılanıp beraat edenlerden 2'si öğrenci bir gazeteci olmak üzere 3 kişi Maliye Hazinesi'ne bin liralık tazminat davası açtı. 

Öğrenciler Mehmet Emin İlbeyli, Muhittin Berk Büyükbalcı ve gazeteci Hakan Tosun adına Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne tazminat davası dilekçesi sunan avukat Onur Cingil, müvekkillerinin haksız ve hukuksuz bir şekilde saatlerce gözaltında kaldığını ve yargılama sonrasında haklarında beraat kararı verildiğini belirtti.

BİN LİRALIK MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ

Kişilerin 10 Kasım 2014 günü akşamında hiçbir suç eylemi olmamasına rağmen sokak ortasında gözaltına alınıp saatlerce gözaltında kaldığı belirtilen tazminat talepli dilekçede, "Genç yaşlarında, hiçbir suçu olmamasına rağmen gözaltına alınan ve gözaltına alındığı işlek bir cadde olan ve insanın içinde sürüklenerek rencide edilen, teşhir edilen, ite kaka götürülen müvekkiller psikolojik olarak büyük bir çöküntü ve ağır üzüntü yaşamıştır" denildi. 

Yaşanan olay nedeni ile kişilerin sarsıntıya uğradıkları kaydedilen dilekçede, "Müvekkiller lehine ve Hazine aleyhine, haksız bir şekilde gözaltına alınan, sabahın ilk ışıklarına kadar saatlerce gözaltında kalan özgürlük, güvenlik, toplanma ve ifade özgürlükleri ihlal edilen davacıya AİHM ölçütleri esas alınarak, yakalama tarihinden itibaren en yüksek faizi ile birlikte bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi talep edilir" cümleleri kullanıldı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında karara bağlanan davada Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi 7.5'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar hakkında 'çevreci eylem' yaptıklarını belirtilerek beraat kararı vermişti. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Newrozu'na 'örgüt propagandası' iddiasıyla 4 ayrı soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

'Ne çok seviyorsunuz Cizre’yi...'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...