22 Mart 2016 11:24

Dünya Su Günü’nde Efemçukuru vurgusu

Paylaş

22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili yapılan açıklamalarda suyun yaşamsal öneminin altı çizilerek İzmir Efemçukuru Altın Madeninin kent açısından yarattığı tehlikeye bir kez daha dikkat çekildi.

Konak Kent Konseyi tarafından Türkan Saylan Kültür merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, kent konseylerinin yanı sıra, EGEÇEP’liler de destek verdi.

Basın metnini okuyan Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cezmi Tomrukçu, İzmir’de yaşanan kirlilik ve içme sularına etkilerine değindi. İzmir'in içme sularının başta Efemçukuru altın madeni olmak üzere, Çaldağı ve Gördes nikel madenlerinin tehdidi altında olduğunu belirten Tomrukçu, altın madeni ile ilgili verilen yargı kararlarına rağmen madenin 4 yıldır üretime devam ettiğini söyledi. Efemçukuru Altın madeni konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “yaşamsal bir konu” sözlerini hatırlatan Tomrukçu, “Kendisinin yıllar önce Efemçukuru'nda söylediği, “Bu altın madeni işletilirse İzmir'i başka yere taşımak zorunda kalacağız” sözleri her şeyin özetidir. Milyonlarca İzmirliyi doğrudan ilgilendiren bu yaşamsal konu hakkında başta milletvekilleri, yerel yöneticiler, kentteki tüm demokratik kitle örgütleri olmak üzere hepimize geleceğimizi kurtarmak adına büyük görev düşüyor. Suyumuzu korumak, geleceğimizi kurtarmak sorumluluğu hepimizin omuzlarındadır” dedi. Efemçukuru’ndan çıkarılan altının İzmir’in, geleceğini yok edeceği uyarısını yineleyen Tomrukçu, “Havamızı, toprağımızı, suyumuzu, kültürümüzü korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

TMMOB İKK tarafından yapılan yazılı açıklamada da suyun kamusal değer olduğunun altı çizilerek sermayenin eline bırakılamayacağı dile getirildi. Ülkemiz su sıkıntısı yaşayan ülkeler grubunda yer aldığına vurgu yapan TMMOB, yetersiz su kaynaklarına sahip olan İzmir’in içme sularının altın madenciliğine feda edildiği dile getirildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de Newroz'u kutlamak isteyenlere polis saldırdı

SONRAKİ HABER

140 karakter limiti artmayacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...