22 Mart 2016 11:19

Cizre'de Newroz'u kutlamak isteyenlere polis saldırdı

Paylaş

ANF'de yer alan habere göre Şırnak'ın Cizre ilçesinde halk, final Newroz'u için tüm engellemelere rağmen DBP binası önünde bir araya geldi.

Newroz'a katılmak üzere Diyarbakır'dan yola çıkan HDP, DBP ve DTK eşbaşkanları ile HDK eşsözcülerinin de aralarında bulunduğu heyetin, İdil'e varmadan durdurulması üzerine DBP önünde toplanan kitle sloganlarla bekleyişe geçti. Cizre ve Silopi direnişlerinde katledilenlerin ailelerinin de yer aldığı kitlenin bulunduğu alan akrep, TOMA ve onlarca zırhlı araç ile uzun namlulu özel harekat polisleri tarafından abluka altına alındı. 

'HALK YENİDEN FİLİZLENECEK!'

Newroz için kadınlar yöresel kıyafetlerini giyerken, çocuklar da sarı, kırmızı, yeşik flamalar taşıdı. Heyetin ilçeye girişinin engellenmesi üzerine HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Bedia Özgökçe, Hüda Kaya, Mehmet Ali Arslan ve Besime Konca'nın da aralarında yer aldığı kitle, açıklama yaptı. HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Arslan tarafından yapılan açıklamada, "Newroz baharın habercisidir. Bahar da doğanın yeniden filizlenmesidir. Cizre ve Kürdistan halkı da aynı doğa gibi Newroz ile birlikte yeniden filizlenecektir" denildi.

Kitle, açıklamanın ardından "Öcalan", "PKK halktır halk burada", "Bijî berxwedana Cizirê", "Şehîd namirin ", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atmaya başladı. Bu sırada polis saldırı pozisyonunu alınca HDP milletvekilleri emniyet yetkilileri ile görüştü. Görüşmeden sonuç çıkmayınca halk, "Katil devlet hesap verecek" sloganları ile şehir merkezine yöneldi ve polis ablukasını aştı. Devlet güçlerinin ablukasını yaran kitle Dörtyol Kavşağı'na doğru yürüyüşünü sürdürdü. Bir kez daha kitleyi ablukaya alan polis tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırıya geçti. Polis saldırı esnasında zırhlı araçları halkın üzerine sürdü. Kitle buna rağmen Dörtyol Kavşağı'na ulaştı. Burada saldırının yoğunlaşması üzerine halk mahalle aralarına geçti. 

Polis, "Kürdistan" yazılı tişört giyen 10 yaşındaki bir çocuğa da saldırdı. Polis, tişörtünü parçalayarak üzerinden çıkardığı çocuğu gözaltına aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Seyhan dönüşümünde vatandaş borçlanacak

SONRAKİ HABER

Dünya Su Günü’nde Efemçukuru vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...