22 Mart 2016 11:00

Brüksel'de havalimanı ve metroya bombalı saldırılar: En az 34 ölü

Paylaş

Avrupa Birliği’nin kalbi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün iki ayrı yerde bombalı saldırılar düzenlendi. En az 34 kişi yaşamını yitirdi, 135 kişi yaralandı. Belçika’da terör alarmı verilirken Avrupa başkentleri de teyakkuza geçti. İlk değerlendirmeler, 13 Kasım Paris saldırılarının örgütleyicisi olduğu sanılan Salah Abdeslam’ın tutuklanmasının intikamı olabileceği üzerine, ancak saldırganların kimliği henüz netlik kazanmadı. Öte yandan Brüksel, Avrupa Birliği’nin başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’ya yönelik savaş politikalarının karar altına alındığı kent. Kentin Müslüman yoğunluklu Molenbeek semti, Paris saldırganlarının doğduğu ve yaşadığı semtti.

CANLI BOMBA SALDIRISI

Brüksel’in Zaventem Havalimanı’nda sabah peş peşe iki patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre havaalanında 14 kişi öldü.

Patlamaların şiddetinden yolcu terminalinin camları kırıldı ve terminalden kara dumanlar yükseldi. Büyük panik yaşanan havaalanı tahliye edilirken, bütün giriş çıkışlar kapatıldı. Brüksel istikametindeki uçak seferleri ise başka havalimanlarına yönlendirildi. Patlamaların ardından Zaventem yönündeki tren seferleri de durduruldu.

ÜÇÜNCÜ PATLAMA METRODA

Havalanının ardından Brüksel’in merkezindeki Maelbeek metro istasyonunda da patlama meydana geldi. Belçika basını, istasyonda silah sesleri duyulduğunu ve Arapça konuşulduğunu ileri sürdü. Metro patlamasında en az 20 kişinin öldüğü bildirildi.

YÜCEL ÖZDEMİR: AVRUPA'NIN KALBİNDE İNTİHAR SALDIRISI NE ANLAMA GELİYOR?

HÜKÜMETTEN SAĞDUYU VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Patlama üzerine Brüksel’deki bütün metro istasyonları ulaşıma kapatıldı. Belçika genelinde en yüksek düzeyde terör alarmı verildi. Belçika Başbakanı Charles Michel, Ulusal Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı. Hükümet, Brüksellilere oldukları yerde kalmaları uyarısı yaptı,

“Her nerede iseniz, işte veya evde, orada kalın, ayrılmayın” denildi. Vatandaşların toplu taşıma araçlarını da kullanmamaları istendi. Başbakanlık ve Parlamento binaları da boşaltıldı
Yoğun yüklenme yüzünden Brüksel’deki mobil şebeke ve data hatları çöktü.
Başbakan Michel, televizyondan canlı yayımlanan basın toplantısında ise havaalanı ve metro saldırılarının intihar saldırısı olduğunu doğruladı. Michel, “Sağduyu ve dayanışma” çağrısı yaptı. Michel, saldırıları “kör, vahşi ve korkakça” olarak nitelendirdi.

AVRUPA ALARMDA

Brüksel’deki saldırılar nedeniyle Almanya havalimanlarındaki güvenlik önlemleri arttırıldı. Hollanda’nın üç büyük havalimanında da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Londra ve Paris’te de havaalanlarında benzer önlemlerin alındığı belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosunun Brüksel’deki oturumuna da ara verildi. DW Türkçenin haberine göre Avrupa Birliği Komisyonu görevlilerine binadan ayrılmamaları ya da evlerinden çıkmamaları tebliğ edildi.

LİDERLER LANETLEDİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, patlamaların kendisini “şok ettiğini ve kaygılandırdığını” söyledi. Ülkesinin acil durum komitesi COBRA’yı toplayan Cameron Belçika’ya her tür yardıma hazır olduklarını da açıkladı.

AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Belçika’nın “Korkakça ve kanlı bir saldırının hedefi olduğunu” belirterek, olayı nefretle kınadı. Hollanda, güneyindeki Belçika sınırında sıkı sınır kontrollerine başladı. İsveç Başbakanı Stefan Lofven ise Avrupa demokrasisine saldırı düzenlendiğini söyledi.

Fransa İçişleri Bakanlığı, saldırıların ardından Belçika sınırına 1600 yeni polis görevlendirdiğini açıkladı. Fransa’da 13 Kasım Paris saldırılarının ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) durumu da devam ediyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Twitter hesabından “Brüksel’deki aşağılık saldırılar hepimizi birleştirdi” dedi. Merkel, sözcüsü aracılığıyla paylaştığı mesajda, mağdurlarla dayanışma sözü verirken, terörle mücadele konusunda kararlılık vurgusu yaptı.

ABDESLAM’IN TUTUKLAMASINA MİSİLLEME Mİ?

Saldırıların nedenleri de tartışılıyor. Belçika’da yayımlanan De Morgen gazetesine göre, istihbarat birimleri Brüksel’deki saldırıların, Paris saldırılarının zanlısı Salah Abdeslam’ın tutuklanması ile bağlantılı olabileceğini düşünüyor. BBC’nin haberine göre Belçika istihbarat birimleri, Abdeslam’ın yakalanmasına karşı bir intikam saldırısı ihtimali üzerinde duruyor. İstihbarat birimleri, Abdeslam’ın yakalanmadan önce bir saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, geçen cuma günü yakalanmasının, bu saldırıyı hızlandırdığını belirtiyor.

Salah Abdeslam, Brüksel’in Molenbeek semtinde gerçekleştirilen operasyon sonucunda yaralı olarak yakalanmıştı. Abdeslam’ın ifadelerine ilişkin bilgi veren Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, zanlının sorgu hakimlerine “Brüksel’de yeni bir takım hazırlıklar yaptığını” söylediğini açıklamıştı. Renyders, “Bu belki de gerçek, otoriteler bu sözleri çok ciddiye alıyor. Zira operasyonlarda çok sayıda silah ele geçirildi” demişti.

Suriye’de IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katıldığı için de Belçika’nın terör örgütlerinin hedefinde olduğuna işaret ediliyor.


AVRUPA SİYASETİNİN VE AVRUPA SİYASETİNE ÖFKENİN DE MERKEZİ
Neden Brüksel?

Belçika’nın başkenti Brüksel, AB ve NATO dahil birçok uluslararası kurumun da merkezi. Özellikle Avrupa ile ilgili tüm önemli toplantılar bu kentte yapılıyor. Son olarak Türkiye-AB arasındaki “mülteci zirvesi” da geçtiğimiz hafta Brüksel’de gerçekleştirilmişti.
Öte yandan Paris saldırılarının hazırlığının Brüksel’in Molenbeek’te yapıldığı ortaya çıkmıştı.
Molenbeek, Belçika’da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bir bölge.
Paris Katliamı’ndan sonra özelikle Avrupa basınında Brüksel’in Molenbeek (Değirmen Deresi) semti yeniden dikkatleri üzerine çekmişti. Zira saldırıyı gerçekleştirenlerin dördü; katliamın planlayıcısı Abdelhamid Abaaoud ile birlikte Hadfi Bilal, Salah Abdeslam ve Brahim AbdeslamMolenbeek’te doğup büyümüştü. Diğerlerinin de yolu bu semte düşmüştü. Fransız vatandaşı olanlar da bir süre burada kalmıştı. Katliam sırasında kullanılan iki otomobil de Belçika’dan kiralanmıştı.
2004’te Madrid’te bombalı saldırıda bulunanlar, Charlie Habdo dergisine yönelik saldırıyı düzenleyenler, Brüksel’de Sinagog’a girerek dört kişiyi öldürenler ve Almanya-Fransa seferini yapan hızlı trende cinayet işlemeye hazırlanırken yakalanan teröristler de Molenbeek’te doğup büyümüş ya da bir süre bu semtte kalmıştı.
Hal böyle olunca, Molanbeek, Avrupa’da büyük terör saldırılarını gerçekleştirenlerin çıktığı ya da uğradığı bir semt olarak anılmaya başlanmıştı.
Belediye yıllardır ilçede radikal dincilere katılan gençlerin sayısının fazla olduğunu tespit ettiği halde bunu engellemek için ciddi bir adım atmamış. Bir belediye yetkilisi dinle hiç alakası olmayan gençlerin kısa sürede radikal dinci örgütlerin tuzağına düştüğüne işaret ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Savcı itiraz etti, 4 ÖHD'li avukat hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıktı

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da zırhlı araca bombalı saldırı: 2 polis ile 1 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...