22 Mart 2016 07:44

Cizre'ye girişi engellenen Demirtaş: Biz hancıyız onlar yolcu

Paylaş

Sokağa çıkma yasağının aralıksız sürdüğü 3 ay boyunca büyük bir vahşet ve yıkımla karşılaşan, yüzlerce kişinin katledildiği Cizre’de düzenlenmek istenen Newroz etkinliğine izin verilmedi. İlçeye gitmek isteyen heyet hiçbir yazılı karar olmadan engellendi. Cizre girişindeki engellemeye tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Zora dayanarak, panzere, tanka, topa, copa dayanarak burada kalabiliyorlar. Adeta sömürge valisi gibi, sömürgeci bir zihniyetle Kürt’ü, Kürt’ün anavatanında teslim almaya çalışıyorlar. Ama sömürgeci zihniyet halkı teslim alamayacak. Biz hancıyız, onlar yolcu” dedi.

Cizre halkıyla buluşmak ve Newroz etkinliğine katılmak için yola çıkan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Bbaşkanı Ahmet Türk, HDP milletvekilleri, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, EMEP Kürdistan Örgütü yöneticileri ile çeşitli ülkelerden gelen uluslararası delegasyon üyelerinin de aralarında bulunduğu heyetin önü İdil’e 20 kilometre uzaklıktaki Basiprîn köyü girişinde asker ve polislerce kesildi. Şırnak Valiliğinin talimatı gerekçe gösterilerek heyetin girişine izin verilmeyeceğinin söylenmesi üzerine HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, yazılı kararın gösterilmesini istedi. Bunun üzerine askeri yetkililer “Yazılı belge yok. Araçlarınıza binip gitmezseniz müdahale ederiz” cevabı verdi.

ŞIRNAK VALİSİ DİYE BİRİ...

Yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine burada bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Newroz programlarımızı bitirdik ve tankla topla gerçekleştirilen yıkım ve katliam tablosu sonrasında Cizre halkıyla buluşmak amacıyla  bir ziyaret gerçekleştirmek istedik. Saatlerdir hiç bir yasal gerekçe, yazılı belge sunulmadan bekletiliyoruz. Şırnak Valisi diye birinin sözlü talimatı olduğu söyleniyor” dedi. “Bu durum anormal midir” diye soran Demirtaş sözlerine şöyle devam etti; “Ülkenin Cumhurbaşkanı ‘Anayasa Mahkemesi kararını tanımam, saygı da duymam’ diyor. İçişleri Bakanı ‘Anayasa askıdadır’ diyor. İmamları öyle olunca, cemaatleri de böyle oluyor.”

SAVAŞ SUÇU İŞLEDİLER, PANİK HALİNDELER

Şırnak Valisine tepki gösteren Demirtaş, “Vali Ankara’dan buraya atanmış bir memurdur. Bizler seçilmiş insanlarız. Bu atanmış memur, buranın hükümdarı zannediyor kendini. Zaten kanun yasa işlemiyor. Fakat korktukları bir şey var. Cizre’de çok ağır bir insanlık suçu işlendi. Şırnak Valisi, Cizre Kaymakamı, Bakan, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve bu talimatı yerine getiren güvenlik güçleri, bunların hepsi ağır bir insanlık suçu işlediler. Ve bu suçun ortaya çıkmasından korkuyorlar. Panik halindeler. İnsanlık suçlarında zaman aşımı yoktur. Ulusal ve uluslararası düzeyde mutlaka bunun takibi olacak ve bunun hesabı sorulacak. Bunu bildikleri için heyetlerimizin Cizre’ye girişine sürekli engel oluyorlar” dedi. Cizre’de gündüz saatlerinde sokağa çıkma yasağı olmadığını hatırlatan Demirtaş, “Bu yoldan seçilmiş milletvekillerinin, eş genel başkanların, belediye başkanlarının geçişinin önünde hiçbir yasal engel yok. Bir mahkeme kararı, valilik kararı yok. Halkın, bize oy verdiği bölgelere girmemiz her seferinde engelleniyor. Bununla ilgili harekete geçecek bir yargı mekanizması yok. Türkiye tabiri caizse orman kanunuyla yönetilen bir ülkeye dönüştürüldü” dedi.

TERÖR HÜKÜMETİNE DÖNÜŞTÜ

Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Hükümet, terörü besleyen, aleni bir şekilde destekleyen, terör uygulayan bir hükümete dönüştü. DAİŞ çetelerini, Ahrar’uş Şam’ı, Nusra’yı besleyip, büyüten ve onu dünyanın her yerine salan, çetelerini siyaseti dizayn etmekte kullanan bir terör hükümetine dönüştü. Burada uygulanan da budur.”

ADETA SÖMÜRGE VALİSİ

Şırnak Valisi ve onun zihniyetindeki her atanmışın kendileri için yok hükmünde olduğunu söyleyen Demirtaş, “Zora dayanarak, panzere, tanka, topa, copa dayanarak burada kalabiliyorlar. Halk tarafından seçilmiş değiller. Halk tarafından istenmiyorlar. Katliam, zulüm, işkence uyguluyorlar. Adeta sömürge valisi gibi, sömürgeci bir zihniyetle Kürt’ü, Kürt’ün anavatanında teslim almaya çalışıyorlar. Ama bunun böyle olmayacağını, sömürgeci zihniyetin, sömürge valisi zihniyetinin bu topraklarda halkı asla teslim alamayacağını bilmeleri lazım” dedi.

BİZ BARIŞ ELİ UZATIYORUZ ONLAR TERÖR ESTİRİYOR

“Bu topraklar bunu hak etmiyor” diyen Demirtaş, “Burada kardeşçe barış içinde yaşamak mümkünken, faşizan bir anlayışla halkı korkutmaya, sindirmeye çalışan otoriter bir anlayışla maalesef topraklarımızı cehenneme çevirdiler. Biz bu topraklarda birbirimize barış eli uzatmaya çalışırken, bunun gibi yöneticiler maalesef sadece terör estiriyor” dedi.

BİZ HANCIYIZ SİZ YOLCU

Cizre’ye dayanışma içinde olduklarını herkesin fedakarca yeniden inşa için çalıştığını söyleyen Demirtaş, “Bugün belki ziyaretimiz engellendi. Ama çok merak ediyorum; Nereye kadar engelleyecekler. Bizim Cizre, Şırnak, Botan halkıyla buluşmamızı engellemeye güçleri nereye kadar yetecek. Unutmasınlar ki biz burada hancıyız, onlar yolcudur. Gelip geçicidirler. Çok valiler, çok bakanlar, kontrgerillalar, JİTEM ağababaları bu topraklardan çok gelip geçti. Geldi geçti ama halk hâlâ burada, dimdik ayaktadır. Bu anlayış bu zihniyet bu topraklarda asla yer etmeyecek. Biz bunun mücadelesini halkımızla birlikte her zaman vereceğiz” şeklinde konuştu.

CİZRE’DE POLİS SALDIRISI

Heyetin alınmadığı Cizre’de Newroz için toplanan halk engellendi. DBP önündeki açıklamanın ardından ilçe merkezine yürüyen halka polis saldırdı. Cizreliler, zırhlı araçların üzerine yürüyerek, ‘Katil devlet hesap verecek’ sloganları attı. Cizre ve Silopi’de katledilenlerin ailelerinin de yer aldığı kitlenin bulunduğu alan akrep, TOMA ve onlarca zırhlı araç ile uzun namlulu özel harekat polisleri tarafından abluka altına alındı. HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Bedia Özgökçe, Hüda Kaya, Mehmet Ali Arslan ve Besime Konca’nın da yer aldığı kitle yapılan açıklamanın ardından yürüyüşe geçti.

CİZRE HALKI ZIRHLI ARAÇLARIN ÜSTÜNE YÜRÜDÜ

Kent merkezine yönelerek polis ablukasını aşan kitleye polis tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırdı. Polis saldırı esnasında zırhlı araçları halkın üzerine sürdü. Saldırı ve ablukaya rağmen yürüyüşünü sürdüren kitle Dörtyol Kavşağı’na ulaştı. Burada saldırıların yoğunlaşması üzerine halk mahalle aralarına geçti. (Şırnak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP medyası Brüksel saldırıları sonrası da boş durmadı

SONRAKİ HABER

Sen barışın resmini yapabilir misin Abidin?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...