22 Mart 2016 00:58

Kızılay esnafı: Böyle giderse iflas ederiz!

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Ankara’da ilki “10 Ekim Emek, Barış, Demokrasi Mitingi”nde olan 3 bombalı saldırı sonrası vatandaşlar sokağa çıkmaya korkar oldu. 13 Mart’ta Güvenpark’ta yaşanan saldırı sonrası, herkesin uğrak yeri olan Kızılay sokakları bomboş. Kızılay esnafı ise ticaret yapamaz hale geldiklerini belirtiyor. Çalışanlarının büyük bölümüne izin verdiklerini söyleyen esnaf, “Acilen amasız, fakatsız barışa ihtiyaç var. Barış lazım” diyor.

Kızılay’ın bomboş olduğunu, kendilerinin de boş boş beklediğini belirten gümüş satışı yapan bir esnaf, Yüksel Caddesi’nde iyi kötü birkaç kişi varken bombalı saldırılar sonrası kimseyi göremez olduklarını ifade ederek şunları söyledi: “Bu durumlar çok kötü. Keşke böyle şeyler olmasa. Herkese yansıyor. Esnaf zaten bitiyor, o ayrı bir şey. Böyle şeyler olmaması lazım, insanlığa yakışmayan şeyler bu durumlar.”

‘SAHİP ÇIKACAĞIZ’

“Esnafın durumunu görüyorsunuz, berbat’ diyerek sözlerine başlayan bir kafe sahibi de yaşadıkları sıkıntıyı şöyle aktardı: “Çalışanlarımızın yüzde 40’ını izinli saydık. Buradaki kiralar çok yüksek. Kirasını, giderini, çalışan maaşlarını düşünün. Eğer böyle devam ederse esnaf bir ay sonra iflas etmenin eşiğine gelecektir” dedi.

Bu duruma karşı ne yapılmasını sorduğumuz cafe sahibi sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Türkiye’nin acilen amasız, fakatsız barışa ihtiyacı var. Barış olmadığı sürece bu böyle devam edip gidecek. Dünyada çatışmaların hiçbiri, biri bir tarafı yok ederek sonlandırılmamıştır. Hepsi nihayetinde barışla sonuçlandırılmıştır ve bunların örnekleri var. Hamasi nutuklarla, ‘Asarı keserim’ diyerek bir şey elde edilmez. Barış lazım.”

Patlama sonrası ilk haftanın çok durgun geçtiğini söyleyen bir taksi şoförü “Bomba söylentileri insanların sokağa çıkmamasında etkili oldu. Memleket bizim, sahip çıkacağız” diyor.

YARI YARIYA AZALDI

Bir yemek lokantasında çalışanlar ise müşterilerin yarı yarıya azaldığını kaydetti. Bunun ne kadar devam edeceğini bilmediklerini ifade eden çalışan, başka yerlerde, şehirlerde patlayan bombaların her yeri etkilediğini belirtti. Dükkana kimsenin gelmediğini ve akşama kadar oturduklarını vurgulayan çalışan, “İş olmazsa eleman kaybına da neden olabilir. İşsizlik artar” dedi.

Güvenpark’ta satış yapan seyyar simitçi de satışlarının yarı yarıya düşmesinden dertli.

Bu durumun bir ay süreceği tahmininde bulunan simitçi, “Ben buradan insanlara sokağa çıkmaları çağrısı yapıyorum. Bundan sonra da burada bu tür şeyler olacak diye bir şey yok.

İnsanlar her şekilde sokağa çıkmak zorunda. Benim üniversitede okuyan iki çocuğum var. Mutlaka gelmek, tezgahı açmak zorundayım” dedi.

DOLMUŞTA KUYRUK YOK!

Güvenpark’taki dolmuş şoförleri de durumdan şikayetçi. Bir hafta öncesine kadar dolmuş kuyrukları olduğunu, bir haftadır insanların dolmuşları daha az kullanmaya başladığına dikkat çeken dolmuşçular,  “5 dakikada dolan araçlar şimdi 15, 20 dakikada anca doluyor. Hayat yok burada” diyor. Dolmuşçular, kapalı olan yolların bir an önce halka açılmasını istiyor.

HÜKÜMETTEN CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Ticari hayatı sürdüremez hale gelen, patlamanın yaşandığı bölgedeki bazı yol ve kaldırımların güvenlik gerekçesiyle kapatılmasından zarar gören Kızılay esnafı hükümetten şu soruların cevabını bekliyor:
1-Esnafın uğradığı zararın tespiti için bir çalışma ne zaman başlatılacaktır? Mağduriyetlerinin giderilmesi ve hasar tespiti için bir talimat verecek misiniz?
2-Maddi mağduriyetlerin giderilmesini temin bakımından patlamanın olduğu Kızılay civarındaki tüm esnafın sigorta, vergi ve banka kredi borçlarının ertelenmesini düşünüyor musunuz?

CHP’DEN KIZILAY ESNAFI İÇİN TEKLİF

CHP Grup Başkan Vekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök, terör saldırısından zarar gören Kızılay’daki esnafın, sigorta, vergi ve kamu bankalarına olan borçlarının ertelenmesi için kanun teklifi verdi.
Gök, Kızılay’da Yaşanan Terör Saldırısından Zarar Gören İşyerlerinin Vergi, sigorta Primi ve Kredi Yükümlülüklerinin Ertelenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.
Teklifle, saldırıdan etkilenen ve bölgede bulunan iş yerlerinin, sosyal güvenlik primi, vergi ve kamu bankaları ile Esnaf ve Sanatkar Kefalet Kooperatiflerine olan kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi öngörülüyor.
Teklifin gerekçesinde, Kızılay ve çevresinin, güvensizlik ortamı nedeniyle vatandaşların çok zorunlu olmadıkça gitmedikleri bir bölge haline geldiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
“İş yerlerinin iş yapması da engellenmiştir. Kızılay ve çevresindeki iş yerlerinin iş hacmi saldırıdan sonra önemli ölçüde azalmıştır.”

ÖNCEKİ HABER

Gençler TOFAŞ’ta neden çalışmak istemiyor?

SONRAKİ HABER

Ege bölgesindeki RES mücadeleleri birleşti: 'Rüzgar yaşamdan yana essin diye'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...