22 Nisan 2012 11:57

İsveç Kültür Bakanına ırkçılık suçlaması

İSVEÇ Kültür Bakanı Lena Adelsohn Liljeroth’un 15 Nisan “Dünya Sanat Günü” ve “İsveç Sanatçılar Birliği”nin kuruluşunun 75. yıldönümü dolayısıyla Stockholm’deki “Modern Müze”de yapılan etkinlikte siyah bir kadın vücudu şeklinde yapılan pastayı kesmesi tepkilere yo

İsveç Kültür Bakanına ırkçılık suçlaması
Paylaş
Murat Kuseyri

“İfade özgürlüğü, sansüre karşı mücadele ve sanatın özgürlüğü” temasıyla yapılan etkinlikte olanlar ifade özgürlüğünün sınırlarını aşıp siyahi insanlara yönelik ırkçı bir gösteriye dönüştü.
Bakan Liljeroth, kadın vücudu şeklinde yapılan pastayı klitorisinden keserek açılışı yapıyor. Kadınların sünnet edilirken çektiği acıları yansıtmak için aynı anda salonda bir çığlık yankılanıyor. Etkinliğe katılanlar pastayı kestikçe çığlıklar sürüyor. Kültür Bakanı Liljeroth ve açılışa katılanlar şampanyalarını yudumluyor ve pastalarını yerken kahkahalar atıyorlar.
Bu ana dair fotoğraf ve görüntülerin  Facebook sayfalarında ve Youtube’da yayınlanmasından sonra bakan ve etkinliğe ev sahipliği yapan müzenin yöneticilerine protesto mektupları yağdı. “Avrupa Irkçılığa Karşı Örgütler Ağı”, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’e bir mektup göndererek hükümetin Kültür Bakanının tutumundan dolayı siyahlardan özür dilemesini istedi.

İSTİFA TALEBİ

Olanların siyahlara karşı var olan önyargıları ve ırkçılığı daha da arttıracağı kaygısını taşıyan Afrikalı göçmenlerin örgütleri de Kültür Bakanının istifa etmesini talep ettiler. İsveç-Afrikalılar Federasyonu Başkanı Zakarias Zouhir, İsveç’te ırkçılığa uğrayan kesimlerin başında siyahların geldiğini, bakanın tutumunun ırkçılığın daha da gelişmesine yol açacağını söyledi. Bir başka örgüt de Parlamento Adalet Müfettişliği’ne başvurarak ırkçı bir gösteriye ev sahipliği yapan müze yetkilileri hakkında soruşturma açılmasını talep etti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Küba Beşlisi serbest bırakılsın’

SONRAKİ HABER

‘Düşler Okulu’ umut dağıtıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...