21 Mart 2016 13:19

Yüksekova'da 'mahalleler bombalanıyor, sivillerle iletişim kesildi'

Paylaş

Sokağa çıkma yasağının 8. günü geride bıraktığı Yüksekova’dan seslenen Gever (Yüksekova) Halk Meclisi Eş Başkanı Şerafettin Dede, bombardımanın yoğunlaştığı mahallelerdeki sivillerle iletişimin kesildiğini söyleyerek, Yüksekova’yla dayanışma çağrısı yaptı. Kentte askerlerin kimyasal gaz kullandığı iddialarını incelemek için avukatlar ve insan hakları savunucuları da ilçeye gitti. Ancak YPS'nin açıklamasında "Kimyasal gaz iddiaları yalan" denildi.

Ağır bombardıman sonucu çok sayıda evin yakılıp yıkıldığı Yüksekova’da bulunan siviller ölüm tehdidiyle burun buruna. Gever Halk Meclisi Eş Başkanı Şerafettin Dede, “Bombardımana tutulan mahallelerde birebir irtibat halinde olduğumuz sivil halkımız vardı. Mahallelere ise pervasızca saldırılmaktadır. Mahallelerde sivil halkımız evlerinde olmasına rağmen her yer bombalanıyor. Heronlar kimi tespit ediyorsa orası vuruluyor. Her yer viraneye çevrilmiş durumda” dedi.

‘HALKIMIZ HUKUKSUZ YASAKLARI TANIMAMALI’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bölge valileri ve kaymakamlara verdiği, ‘Mevzuatı bir tarafa koyun’ talimatını hatırlatan Dede, “İlan edilen bu yasaklar kanun dışıdır, yasa dışıdır. Halkımız bu yasakları tanımamalı ve bu yasaklara boyun eğmemelidir. Memleketi bu hale getiren zaten bu yasaklardır. Cumhurbaşkanı ve onun emrini yerine getirenler yasa dışı uygulamalar yapmaktalar. Bu yasakların bizim için hiç bir anlamı yoktur. Halkımız hukuksuzluğa karşı direniyor. Eşit hak talepleri için meşru bir direniş gösteriyor. Gever’de bir hak mücadelesi veriliyor. Bu mazlumla zalimin mücadelesidir. Tank ve toplara karşı verilen bir irade savaşıdır. Halkımızın tankı ve topu yok ama iradesi var” dedi. Başta Hakkarililer olmak üzere tüm halka Yüksekova direnişini sahiplenme çağrısı yapan Dede, “Gever’de çevre köylerde ve her yerden insanlarımız buraya akmalı. Herkes bulunduğu yerde Gever için sokağa çıkmalı” diye konuştu. 

HEYET YOLA ÇIKTI

Öte yandan Van Baro Başkanı Murat Timur, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) ve MAZLUMDER üyelerinden oluşan heyet, kimyasal silah iddialarını yerinde incelemek üzere Yüksekova’ya gitti. Van Baro Başkanı Murat Timur, Hakkari Valiliği ve Yüksekova Kaymakamı ile görüşmeler yapacaklarını, ardından ilçede incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Timur, Timur, “Cumhuriyet Başsavcılığı ile de görüşeceğiz. İncelemelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

'KİMYASAL' İDDİALARI YALANLANDI

Kimyasal gaz saldırısı iddiaları Yekîneyên Parastina Sivîl (YPS) Genel Koordinasyonu'nun ANF'de yer alan açıklamasıyla yalanlandı. YPS açıklamasında, “Gever’de AKP çeteleri tarafından kimyasal silah kullanıldığı ve 40-50 kişinin öldüğüne dair haberler yayılmaktadır. Bu haberler yalan olup gerçekle hiçbir ilişkisi yoktur" denildi. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Özel harekatçılar Yüksekova’da okul önlerine hendek kazıyor

SONRAKİ HABER

Adana'da 3 belediye başkanı da yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...