21 Mart 2016 13:01

Ağrı ve Hakkari’de Newroz coşkusu: Halk yasak dinlemedi

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Patnos’ta konuştu: “Bir siyasi iktidar halkın bayramına savaş açtıysa o siyasi iktidarın niyetinde bayram yok demektir.”

Paylaş

Newroz kutlamaları yasaklara ve polis engellemelerine karşın Ağrı, Siirt, Hakkari başta olmak üzere birçok il ve kentte kutlandı. 

Ağrı’nın Patnos ilçesinde Newroz kutlamasına katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, binlere seslendi. Hükümetin baskı politikalarına işaret eden Yüksekdağ,  “Bugünün Dehaqlarına karşı bugünün Kawaları olmalıyız” dedi. Newroz yasaklarına da dikkat çeken Yüksekdağ İçişleri Bakana Efkan Ala’nın Newroz’da 200 bin polisin görevlendirildiği açıklamasına da tepki göstererek, “Utanmadan ‘200 bin polisi Newroz için seferber ettik’ diyorlar. IŞİD bombacıları için bu ‘güvenliği’ seferber etmiyorsunuz” diye konuştu. Saray’ın ve Hükümetin Kürt halkına savaş açtığını ifade eden Yüksekdağ, “Bir siyasi iktidar halkın bayramına savaş açtıysa o siyasi iktidarın niyetinde bayram yok demektir” dedi.

‘DİMDİK AYAKTA DURUYORUZ’ 

Ağrı’da Newroz kutlaması için binlerce kişi polis engellemesine rağmen Belediye Açık Otoparkı’nda bulunan alanı doldurdu. Figen Yüksekdağ’ın da katıldığı Newroz kutlaması için kurulan arama noktalarından geçen yurttaşlar alana girdi. Alanda halaylar çekilirken, kutlamaya yöresel kıyafetleriyle katılan kadın ve çocuklar alana renk kattı. Okulları boykot ederek kutlamaya katılmak üzere polis arama noktalarından geçen çok sayıda öğrenci de keyfi olarak gözaltına alındı. Ağrı’da konuşan Yüksekdağ, “Bizleri yaşayan ölülere dönüştürmek istiyorlar. Onların yaydığı korku ile yaşamıyor, karşılarında dimdik ayakta duruyoruz” dedi.

HAKKARİ’DE POLİS SALDIRISI 

Hakkari’de valiliğin keyfi yasağına rağmen Newroz kutlaması için kent merkezine bağlı mahallelerde bir araya gelen halka polis saldırdı. Yasağa rağmen bulundukları mahallelerde bir araya gelerek Newroz ateşi yakan halka, polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırmasına halk karşılık verdi. Polis, Medrese Mahallesi’nde ise aralarında HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım’ın da bulunduğu kitlenin yapmak istediği kutlamaya da tazyikli su, plastik mermilerle saldırdı. Halk saldırılara karşı tepkisini gösterirken, mahallelerde polis ablukasına alındı. Saldırılarda Feqiye Teyran Kültür ve Sanat Merkezi çalışanı 5 kişi gözaltına alındı. 

VARTO’DA GÖZALTI 

Muş’un Varto ilçesinde Newroz kutlamaları öncesi gözaltı operasyon yaşandı. Newroz ateşinin yakılacağı ilçede sabah saatlerinde ilçe merkezi ve köylerde ev baskınları yapıldı. Yapılan baskınlarda aralarında DİHA Muhabiri Murat Aydın’ın da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemezken, gözaltına alınanlar Varto İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Direnişin lafı bile kazanım getirdi

SONRAKİ HABER

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı: Cahil halka güveniyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...