21 Mart 2016 12:53

Fed piyasalarla ters yönde

Paylaş

Online yatırım bankacılığı uzmanı Saxo Bank’ın tanınmış ekonomistlerinden John J. Hardy, Fed’in kararının piyasadaki beklentiler ile örtüşmediğine dikkat çekti. 

Fed’in güvercin yaklaşımının nedenlerine değinen Hardy, yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin piyasaya etkilerinin bu kararı etkilemiş olabileceğine ve yanılma olasılığını ortadan kaldırmak için Fed’in piyasa verileri ve finansal koşullardaki ani iyileşmeye temkinli yaklaştığına dikkat çekti.

Saxo Bank’ın uzman analisti John J. Hardy, Amerikan Merkez Bankası Fed’in faizler konusunda aldığı kararı “güvercinimsi” olarak nitelendirdi. Bu kararın piyasaların beklentisini karşılamadığını belirten Hardy, bunun nedenlerine değinerek şu açıklamayı yaptı: “Geçtiğimiz aralıktaki ilk faiz artışına yönelik talihsiz açıklamaları sonucu yarattığı kararsız ilerleme girişimlerinden sonra, Fed’in kristal küresi olmadığını hepimiz biliyoruz. Alınan bu güvercinimsi kararın arkasındaki nedenleri çok iyi analiz etmemiz gerekiyor. Öncelikle Fed, yanılma kaygısıyla piyasalara temkinli yaklaşmış olabilir. Piyasalara her zaman biraz temkinli yaklaşımı da anlayışla karşılayabiliriz. Ancak bu, aynı zamanda Richard Koo’nun ‘Parasal Gevşeme Tuzağı’nın kabulüdür. Yani bir kere parasal gevşeme ve sıfır faiz politikası uyguladığınızda, bir daha varlıklara zarar vermeden ve yeni bir gerileme dönemini tetiklemeden işin içinden asla çıkamazsınız.”

DOLARDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

John J. Hardy, Fed açıklamasının ardında yatan bir başka nedenin, G20 toplantısı sonrasında çıkan kararlar olduğunu, bu kararların, ülkeleri rekabet devalüasyonuna girmeme doğrultusunda hareket etmeye yönlendirdiğini, Japon Merkez Bankası toplantısından gelen bilgilerin de bu argümanı desteklediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fed, kendi politikasının gelişmekte olan ülkelerin piyasaları, özellikle de Çin için uygun olup olmadığını belki de daha dikkatle değerlendiriyordur; belki de açıklamalarının olası global sonuçları üzerinde fikrini değiştirmiştir. Her durumda önümüzdeki dönemde kısa vadede ABD dolarının düşüklüğü sürecek.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Rusya krizi ve bombalı saldırılar turizmi vurdu

SONRAKİ HABER

YPS: Yüksekova'da kimyasal gaz saldırısı iddiası yalan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...