21 Mart 2016 12:39

Marmaris Körfezi için ‘Kokacak’ uyarısı

Paylaş

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nedim Özdemir, son yıllarda özellikle sel sularının getirdiği çamurlu sularla kahverengiye dönen Marmaris Körfezi’nin önlem alınmaması halinde ileride kokmaya başlayabileceğini belirtti.

Marmaris ilçesine yağan her yağmurun ardından körfezin sel sularının getirdiği çamurlar nedeniyle masmavi olan rengin kahverengiye dönmesi, bilim insanlarını da endişelendirmeye başladı. 19 Mart Cumartesi günü eskiye oranla metrekareye çok daha az yağmur yağmasına ve ilçede sel baskını olmamasına rağmen körfez yine kahverengiye büründü. Önceki yıllarda derelerin ıslahı çalışmalarında bazı kanalların genişletilmesi ve derinleştirilmesinin yanı sıra kıyı bandı çalışmaları sırasında plaja giren iş makinelerinin de tetiklemesiyle birlikte Marmaris’te denizin bulanıklaşması ve renk değiştirmesi önlenemez hal aldı. 

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nedim Özdemir, “Buradan, ‘Marmaris Körfezi kirlendi’ demek yanlış olur. Fakat birkaç yıldır süregelen bu sıkıntıyı hepimiz biliyoruz. Daha önceki açıklamalarımızda da burada gelecekteki en büyük sıkıntının çamurun dibe çökmesiyle körfez derinliğinin azalması olacağını açıklamıştık. Sudaki çözünmüş oksijen miktarı azalacağından gelecekte İzmir ve Haliç Körfezi’nde de olduğu gibi Marmaris Körfezi kokmaya başlar.” dedi. (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Can pazarında yaşamı savunmaya devam edeceğiz’

SONRAKİ HABER

Kızılay katliamında yaşamını yitirenlerin sayısı 38'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...