21 Mart 2016 11:41

Arap Birliği Suriye’de ilan edilen federasyonu tanımadı

Paylaş

Arap Birliği, Suriye'nin kuzeyinde ve Rojava’da geçen hafta ilan edilen federasyonu tanımadıklarını açıklayarak, söz konusu adımın ülkenin dağılmasına yol açacağını savundu. Geçtiğimiz hafta Suriye Kürtleri ve Suriyeli demokratik güçlerin bir araya gelerek oluşturduğu Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi toplantısında “Rojava’da ve Kuzey Suriye’de Federasyon” kararı kabul edilmişti. 

Arap Birliği’nin Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Heli, “Arap Birliği, Suriye’nin bütünlüğüne zarar verecek ayrılıkçı çağrıları reddediyor” ifadesini kullandı. AFP’nin haberine göre, açıklamada, “Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü Arap Birliği’nin temel prensibi” denildi.

Arap Birliği’nin en etkili ülkesi Suudi Arabistan, Suriye’deki başta İslam Ordusu olmak üzere, Esad Hükümeti’ne karşı savaşan cihatçı grupları destekliyor.   Bu gruplar el Kaide bağlantılı el Nusra gibi örgütlerle de ittifak halindeler. Yine Cenevre’deki Suriye görüşmelerine Riyad destekli bu gruplar ‘Suriye muhalefeti’ adı altında katılıyor. 

Suriye’de federasyon ilanına Şam yönetimi ve ABD’den de tepki gelmişti. Türkiye’nin detanımayacağını duyurduğu ilana Irak Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani destek vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Romanya’da sağlık emekçileri grevde

SONRAKİ HABER

Bu ateş sönmez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...