21 Mart 2016 04:31

Diyarbakır güneşi Newroz ateşiyle buluştu

Paylaş

Aylardır ablukaların sürdüğü, saldırı ve katliamların yaşandığı Diyarbakır'da sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz hareketliliği yaşanmaya başladı. Dün yoğun yağmur ve soğuğun hakim olduğu kent, güne pırıl pırıl bir gökyüzü ve parlayan bir güneşle başladı. 

Diyarbakır'da gerçekleştirilecek olan Newroz kutlamaları öncesinde kentteki gerginlik insanların sokaklara çıkmasıyla yerini bayram coşkusuna bıraktı. Dün gün boyu yağmurun yağdığı, havanın kapalı olduğu kentte bu sabah güne, pırıl pırıl ve açık bir gökyüzüyle uyandı. 

Bazı toplanma noktalarında direniş şarkıları çalınmaya başlarken, Newroz alanına giden yollarda da hareketlilik başladı. Önceki yıllara göre kısmen bir sakinliğin yaşandığı kentte, özellikle Newroz alanına çevresinde kitle birikmeye başladı. Özellikle arama noktalarında insanlar beklemeye başlarken, ilk Newroz ateşleri de hemen arama noktalarının önünde yakılmaya başladı. Alanın etrafında da ise her yıl Newroz kutlamalarında görmeye alışkın olunan döner tezgahları kuruldu. 

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI 

Ancak, alanda sabah saatlerinde arama yapıldığı için görevlilerde dahil gelenlerin önümüzdeki yarım saat içinde alana alınacağı öğrenildi. Bu arada Newroz Tertip Komitesi tarafından görevlendirilen yaklaşık 5 bin kişi, sabah saatlerinde hem alanda hem de çevresinde önlemlerini almaya başladı. 

YASAĞIN KALKTIĞI BAĞLAR'DAN NEWROZ'A 

Diyarbakır genelinde ise, insanlar evlerinden çıkarak toplanma merkezlerine ya da alana doğru harekete geçmeye başladı. Özellikle kuşatmanın ve saldırının sürdüğü Bağlar'da sabah saatlerinde yasağın kalkması ile birlikte ilçede hareketlilik yaşandı. Newroz alanına gelmeye hazırlanan Bağlar halkı yasağın kalkması ile birlikte önce ilçeye giderek evlerini ulaşmaya başladı. Giden herkes evlerinin yıkılan ve tahrip edilen durumunu görüntülemeye çalıştı. Önümüzdeki saatlerde de yıkımların yaşandığı alandan Newroz'a doğru halkın yürüyüşe geçmesi bekleniyor. 

Bu arada kentin hemen hemen bütün kritik noktalarında TOMA'ların ve zırhlı araçların bekletilmesi ve binlerce polisin görevlendirilmesiyle adeta olağanüstü bir hava görüntüsü oluşturuldu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Halkın "Newroz treni" dediği yolcu trenine Newroz iptali!

SONRAKİ HABER

'Canlı bomba' listesindeki Savaş Yıldız’ın YPG'nin elinde olduğu iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...