20 Mart 2016 14:49

İzmir'de Newroz'un yasaklanması protesto edildi

Paylaş

İzmir’de Gündoğdu Meydan’ında yapılmak istenen Newroz kutlamasının valilik tarafından yasaklanması üzerine HDP İl Örgütü,  il binası önünde basın açıklaması yaptı.

Polis tarafından ablukaya alınan il binası önündeki açıklamata HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, EMEP üye ve yöneticileri, ESP, PARTİZAN ile Devrimci Parti üyelerinin aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü katıldı.

“Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Biji Newroz” pankartlarının açıldığı eylemde, konuşan HDP İl Yöneticisi Canan Kaplan, “Newroz yasaklanamaz. Halkımız istediği gibi Newroz’u kutlayacaktır. İzmir’in her yeri halkımız için Newroz alanıdır” dedi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, 2013’ten 2015’e kadar Türkiye’nin yaşadığı barış iklimi ve iyimserliğin savaş saldırıları ile son bulduğunu belirterek, “Akademisyenlere ve gazetecilere saldıranlar sadece kendi seslerinin dinlenmesini istiyor. Bombalı saldırıların yarattığı korku ile ülkeyi yönetebileceklerini düşünüyorlar. Onlara korku ile egemenlik sağlanamayacağını göstereceğiz” dedi. Dokunulmazlıkların kaldırılmak istenmesine değinen Kürkçü, Deniz Gezmiş’lere atıf yaparak, “Onlar idam sehpası altında siyaset yaptı. Bizler de siyaseti meclis çatısı altında ve sokakta yapmaya devam edeceğiz. Her bir dokunulmazlık dosyası için meydan savaşı vermek zorunda kalacaklar. Derdimiz mebusluk değil ama madem sizin vekiliniziz sizin verdiğiniz mazbataları Erdoğan’a yırttırmayacağız” dedi. Kürkçü konuşmasında Kılıçdaroğlu’ya da seslenerek, “Sana oy verenler Erdoğan’ın halka zulmüne seyirci ol, Suriye’ye asker gönderilmesine onay ver diye vermedi. CHP’nin tabanındakilere sesleniyorum; sizlerin verdiği oya sadık kalmıyorlar. Ya demokrasi ayarı verin ya da Deniz Baykal ile birlikte Erdoğan’ın sofrasına tamah etsinler” dedi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesine bağlı Yamaç Mahallesi’nde Newroz ateşi yaktıktan sonra yürüyüşe geçen yurttaşlara, polis gaz bombaları ile saldırdı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Newroz öncesi gözaltı furyası

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de yasağa karşı yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...