20 Mart 2016 13:26

Mülteci anlaşması yürürlüğe girdi

Paylaş

Mülteci kriziyle sarsılan AB’ye göçmen akınının durdurulması amacıyla Türkiye ile yapılan anlaşma, yürürlüğe girdi. 

Brüksel’de 17-18 Mart’ta yapılan AB Zirvesi’nde AB liderleri arasında ve Brüksel’e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan yoğun müzakerele sonuçlandırılan anlaşma uyarınca 21 Mart itibarıyla Yunanistan’a giden mültecileriyle ilgili iade işlemlerine ise 4 Nisan’dan itibaren başlanacak. Bunun yanı sıra Türkiye’ye mülteciler için toplam 6 milyar avro aktarılmasını öngören anlaşmaya göre, Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinde Hollanda Dönem Başkanlığının 30 Haziran’da sona ermesinden önce “Mali ve Bütçesel Hükümler” ile ilgili 33 nolu başlık açılacak. Buna ek olarak da Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirdiği Nisan ayında AB tarafından tespit edilmesi şartıyla Haziran itibariyle vatandaşlarına vize muhafiyeti tanınacak. Mültecilerden de yoğun tepki geldiği anlaşmanın pratikte nasıl uygulanacağı ile ilgili soru işaretleri sürüyor.

CHP’DEN TEPKİ

CHP Mülteci ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu, “Milyonlarca mülteci, Başbakan Davutoğlu’nun beceremediği Kayseri pazarlığının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şantajlarının ve AB ülkelerinin ilkesizliklerinin kurbanları olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmanın insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı olduğuna ilişkin ciddi eleştiriler vardır. Koruma altına alınması gereken insanların milliyet ve ülkelerine göre ayrımcılığa uğramalarının sadece uluslararası hukuka değil aynı zamanda insanlığın temel değerlerine aykırı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz” denildi. (ANKARA) 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta Devlet Hastanesi bahçesine havan topu düştü iddiası

SONRAKİ HABER

Nusaybin’de çatışma: 1 özel harekatçı hayatını kaybetti, 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa