20 Mart 2016 12:54

Bombalara karşı ‘yaşam’ diyen filmler

Paylaş

Şehrivan TORAK
İstanbul

Daha önce de ‘Ali Ismail Korkmaz Düşlerimde Özgür Dünya’, ‘ODTÜ Ayakta Direnişi’ ve ‘Soma’ belgesellerine ve birçok kısa filme ev sahipliği yapan Uluslararası Gençlik Filmleri Festivali, altıncı yılında ‘yaşam’ teması ile geliyor. ‘Yüreğimizde Umut, Perdemizde Yaşam’ şiarıyla yola çıkan kolektif sinema biletsiz, ücretsiz, elemesiz, reklamsız, yarışmasız, sponsorsuz bir film festivali düzenliyor. 

Festival’de aralarında Ersin Sel’in “Âdar” adlı filmi, Soner Sert’in “Ardından” filmi, Melis Bilgin’in “Tetrist” adını taşıyan filmi, Tolga Karaçelik’in Sarmaşık filmi, Vuslat Saraçoğlu’nun “Müslüm Baba’nın Evlatları” ve Güliz Sağlam’ın “Tepecik Hayal Okulu”nun da olduğu pek çok film yer alıyor. 

İktidarın başta bölgede yürüttüğü savaş politikasına, her gün yüzlerce insanın katledilişine, kadın cinayetlerine, homofobik cinayetlere sessiz kalmayan Kolektif Sinema üyeleri ile bağımsız sinema ve bu yılki ‘yaşam’ temalı festival üzerine konuştuk. 

SAVAŞIN YÜZÜ, BATIDA BOMBALARIYLA KENDİNE YER BULUYOR’

İktisat bölümü 4. sınıf öğrencisi Melis Genç, festivalin temasını 2Yaşam’ olarak belirleme nedenşlerini  şöyle açıklıyor; Savaş insanların hayatında bu kadar yakından kendini hissettirirken, yaşam isteği, yaşamını savunma isteği daha da önemli bir hal alıyor. Savaşın  yüzü, batıda bombalarıyla kendine yer buluyor. Yaşam her dönem insanlar için önemli bir olgu olmuşken, bu dönemde mücadele verilmesi, ayrı bir yerde durulması gerektiğine inanıyorum. Evlere çekilip korkmak ya da bu duruma alışmak yerine, daha çok var olmak, susmamak ve bu savaş ortamına alışmamak gerektiğine inanıyorum. Filmlerimizde de yaşamı konu almamız, bahsettiğim bu susmamak konusu ve yaşam hakkımızı her zaman savunduğumuzu gösterebilmemiz açısından iyi bir araç oldu bizim için.

İktisat bölümü 1. sınıf öğrencisi Elif Demirbaş, bağımsız filmleri göstermekteki amaçlarının İnsanları bağımsız sinemayla daha çok tanıştırmak ve bu filmlerin ücretsiz gösterimini yapmak olduğunu söylüyor. 

Makine mühendisliği bölümü 2. sınıf öğrencisi Uğur Cucu ise Gençlik Filmleri Festivali fikri nasıl oluştuğunu şu şekilde ifade ediyor; İktidarın; sanatın her alanına saldırdığı, yasakları ve sansürü çok daha yoğunlaştırdığı bir dönem yaşanıyor. Bu dönemde, sinemalar yıkılıp yerine alışveriş merkezleri açılıyor. Set işçileri güvencesiz şartlarda çalıştırılıyor. Şehir tiyatroları sanatçılardan alınıp bürokratlara emanet ediliyor. Tüm bunlara karşı, 2010 yılında Kolektif Sinema tarafından yapılmaya başlanan Gençlik Filmleri Festivali, özellikle genç yönetmenlere baskısız, sansürsüz sanat yapabilecekleri bir çıkış yolu sunuyor.

FESTİVAL TAKVİMİ

12-17 Mart’ta İzmirde başlayan Gençlik Filmleri Festivali bugün Ankara’da yoluna devam ediyor. 24 Mart - 1 Nisan arasında İstanbul’da gösterimlerini gerçekleştirecek olan festival yoluna 24 - 25 Mart Zonguldak, 28 Mart - 1 Nisan arası Antalya, 28 - 31 Mart arası Trabzon, 2 - 7 Nisan Muğla, 15 Nisan’da Karabük ve  20 Nisan’da Kocaeli ile devam edecek. 

İstanbul’da 24 Mart-1 Nisan arasında düzenlenecek olan Uluslararası Gençlik Filmleri Festivali filmlerinin gösterileceği mekanlar arasında şu okullar geliyor: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi.

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar ‘Yersizlik İçin Bir Yer’ çizecek

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta Devlet Hastanesi bahçesine havan topu düştü iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...