20 Mart 2016 12:16

'Kimyasal gaz kullanılıyor' iddiası: Yüksekova için acil çağrı!

Paylaş

Kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen Yüksekova’da bombardıman altındaki mahallelere insan hakları kuruluşlarının alınmasına izin verilmemesi kaygıları arttırıyor. HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım, ulusal ve uluslararası kuruluşlara acilen harekete geçmeleri çağrısı yaptı. TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da bağımsız bir heyetin acilen Yüksekova’da inceleme yapması gerektiğini belirterek, “Yalanlama yetmez, devlet kimyasal iddialarının aksini kanıtlamadığı sürece doğrudan sorumluluk altındadır” dedi. Hakkari Valiliği kimyasal gaz iddiasını yalanalrken, ilçede inceleme yapmak isteyen insan hakları kuruluşlarının girişine ise izin verilmedi. 

‘40 AŞKIN İNSAN GAZDAN YAŞAMINI YİTİRDİ’ İDDİASI
Mahalleden gönderilen bir telefon mesajında “Çok sivil kimyasalla ölmüş, yanmış durumda. Askerler gaz maskesi ve sırtlarında oksijen. Duman altında ve sivillerin çoğu kendi evlerinde yanmış, tanınmayacak haldeler” ifadeleri kullanıldı. Aralarında sivillerin de bulunduğu 40’ı aşkın kişinin mahallelere atılan zehirli gazdan dolayı yaşamını yitirdiği bilgisinin kendilerine ulaştığını söyleyen Akdoğan, sivillerin yaşamlarından endişe duyduklarını söyledi.
Valiyi defalarca aradıklarını ancak telefonlarına cevap verilmediğini aktaran Akdoğan, kimyasal gaz atıldığı iddia edilen Eski Kışla, Mezarlık ve Orman mahallelerinden kendilerini arayan sivillerin atılan gazdan dolayı nefes alamadıklarını söylediğini aktardı. 

‘SAVAŞ SUÇU GERÇEKLİĞİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
HDP Van Milletvekili Nadir Yıldırım dün de bir açıklama yaparak, “Gever’de (Yüksekova) kimyasal kullanmış olma ihtimali yüksek” dedi. Kimyasal silah iddialarına ilişkin ulusal ve uluslararası kamuoyuna çağrı yapan Yıldırım, “Uluslararası yasalarda, hatta Türkiye’nin kendi anayasa ve yasalarında hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir savaş suçu gerçekliğiyle karşı karşıyayız” dedi. 

YALANLAYANLAR, İNCELEMEYE İZİN VERMİYOR
Kimyasal silah kullanıldığı iddiasının yalanlanmasına rağmen Yüksekova’ya hiçbir insan hakları kuruluşu ve kurumun alınmamasının kaygılarını arttırdığını söyleyen Yıldırım, Yüksekova’daki ablukanın kırılması için harekete geçme çağrısı yaptı. Yıldırım, “En kısa zamanda Van’dan dört bir taraftan Gever’e yürüyüş yapacağız” dedi. 
HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan da kimyasal iddialarının netlik kazanabilmesi için acilen bağımsız bir inceleme heyetinin kente gelmesi talebinde bulundu. Zeydan, “Bağımsız kuruluşlar bölgeye gidip incelemelerde bulunarak varsa oradaki cenazeleri alarak otopsi işlemlerine dahil edilmeli. Ancak bu şekilde orada ne yapıldığı açığa kavuşur” dedi.

SON MESAJ: ÖLÜMLE PENÇELEŞİYORUZ 
Kimyasal gaz kullanılarak 40’a yakın kişinin katledildiği iddia edilen Yüksekova’da mahsur kalan sivil bir yurttaş, önceki gün DİHA’ya yolladığı mesajda, “Kimyasal nedeniyle ölümle pençeleşiyoruz. Bu son mesajımız” dedi. DİHA’nın Dize Mahallesi’nden ulaştığı bir kadın, Orman Mahallesi’ndeki oğluyla görüştüğünü ve oğlunun mahallelere kimyasal gaz atıldığını söylediğini aktardı. Anne, oğlunun kendisine, “Nefes almakta güçlük çekiyoruz. Kışla tarafına çok kimyasal atılmış” dediğini, ardından telefonun kesildiğini söyledi. DİHA’nın ulaştığı bir diğer kişi de “Acil çağrı yapın. Herkes kimyasal nedeniyle ölümle pençeleşiyor. Bu son mesajımız. Herkes kendisine iyi baksın” şeklinde mesaj atarken, görüşmenin ardından mahallede bulunan haber kaynaklarıyla iletişim tamamen kesildi.

İLÇE HEDEF GÖZETİLMEDEN BOMBALANIYOR
Kimyasal gaz kullanıldığı iddia edilen Gever’de bombardıman altında anne ve babasıyla birlikte mahsur kalan Sefer Terzioğlu isimli yurttaş, hedef gözetmeksizin bombardıman yapıldığını söyledi. Terzioğlu, “Heron sürekli dolaşıyor. Kim dışarıdaysa fark etmiyor. Direkt onu tespit edip oraya bomba atıyorlar. Burada her yer harabeye çevrilmiş durumda. Kaldığımız ev yıkıldı yıkılacak gibi. Elektriğimiz yok. Depoladığımız biraz su vardı ama o da bitecek. Kimyasal gaz korkusundan evlerimizden çıkamıyoruz. Her yeri kapattık. Kırılan camların önüne poşet bıraktıkki gaz sızmasın” dedi. 

BUGÜN DE MAHALLELER BOMBALANDI
Dün sabah saatlerinden itibaren de Efeler Taburu, İlçe Alay Komutanlığı ve Şemdinli yol güzegahı ile ara sokakların başlarına konuşlandırılan tanklardan Zagros (Cumhuriyet), Güngör, Orman, Mezarlık ve Eski Kışla mahallelerine havan topu, obüs ve tank atışları yapıldı. 

FİNCANCI: DEVLET KİMYASAL KULLANILMADIĞINI KANITLAMALI 
TİHV Genel Başkanı Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da Yüksekova’ya gitmek üzere acilen bağımsız bir inceleme heyeti oluşturulması gerektiğini söyledi. Minnesota Protokolü’ne işaret ederek, devletin Yüksekova’yla ilgili acilen etkili bir soruşturma yapması gerektiğini söyleyen Fincancı, devletin kimyasal iddialarının aksini somut olarak kanıtlamadığı sürece doğrudan sorumluluk altında olduğunu belirtti. Fincancı, “Şu anda elimizde etkili bir soruşturma yapıldı mı, ayrıntılı bir otopsi işlemi gerçekleştirildi mi, olay yeri incelendi mi? Bununla ilgili bir veri yok. Bu nedenle bu iddialar için acilen bağımsız bir komisyon kurulması gerekiyor. Devletin bağımsız inceleme heyetlerinin orada inceleme yapmasına olanak sağlaması gerekiyor” dedi. Kimyasal iddiasının sözlü olarak yalanlanmasının hiçbir anlam ifade etmediğini söyleyen Fincancı, “Bu yalanlamayı somut delillerle desteklerlerse güvenilirliği olacaktır. Sözlü yalanlama hak temelli araştırmalar açısından gerekçe ve gerçek olarak kabul edilemez. Önümüze somut deliller sunulana kadar, bu iddia aydınlatılmadığı sürece devlet sorumludur” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Canlı bomba saldırısında yaşamını yitiren İsraillilerin fotoğrafları yayınlandı

SONRAKİ HABER

Rock ve Metal grupları çocuklar için sahne alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...