20 Mart 2016 11:24

Antep Newrozu'ndan 'müzakere masasına dönme' çağrısı

Paylaş

Antep’te daha önce Valilik tarafından izin verilmesine rağmen İçişleri Bakanlığının talimatıyla yasaklanan Newroz binlerce kişinin katılımıyla kutlandı.

Yasak sonrası Newroz Tertip Komitesi tarafından DBP Şahinbey ve HDP Şehitkamil İlçe binalarının önüne yapılan çağrıya aralarında HDP, DBP, EMEP, ESP, YSGP, ÖSP, SYKP’nin olduğu binlerce kişi katıldı.

Yakılan Newroz ateşinin etrafında çekilen halaylarla Newroz kutlanırken, gençlerin Newroz ateşinin üzerinden atlaması renkli görüntüler oluşturdu. Yapılan konuşmalarda "Halka yönelik katliamların hesabının elbet bir gün verileceği" dile getirilirken, devlete yeniden barış masasına dönme çağrısı verildi.

Konuşmasına Newroz yasaklarıyla başlayan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Newroz ateşine yasakların kâr etmeyeceğini söyledi.

Yasak zihniyetiyle AKP’nin Kürtlere diz çöktürmeye çalıştığını belirten Baluken, Kürtlerin yok sayılarak çözüm sürecinin bitirildiğini dile getirdi.

Müzakere masasının yeniden kurulması istendikçe Erdoğan ve AKP tarafından savaş konseptinin devreye sokulduğunu belirten Baluken, miting meydanlarında patlatılan bombalarla ve sokağa çıkma yasaklarıyla yapılan katliamlarla Kürt halkına diz çöktürülmeye çalışıldığını söyledi. Zulümlerle sonuç alınamayacağını dile getiren Baluken, hükümete şu mesajı gönderdi: "Bir an önce bu yanlış yoldan dönülmelidir. Kürt halkıyla ezilen Türkiye halklarıyla masaya dönülmelidir. Masada bir an önce kalıcı barışın çalışmaları başlamalıdır. Umarız bu mesajı anlarlar. Artık mesajı doğru anlayarak bütün Türkiye’yi coğrafyasını bir taziye, yas evine çevirmekten vazgeçerler.”

AKP’nin tekçi anlayışın yıkılacağından korktuğu için gençleri katlettiğini söyleyen HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ise “Tüm bu zalimlere karşı Kürt halkı 100 günü aşkındır direniyor. Direnmeye devam edecektir. Bunları yapanlar elbet bir gün tarih önünde hesap verecektir” diye konuştu. Cizre’de hendek kazan gençlerle konuşmak yerine onları katlettiklerini dile getiren HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serpil Kemalbay ise, "Cizre’de yapılan katliamın hesabının verileceğini" söyledi. ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de bir konuşma yaparak, Kürtlere yönelik katliamları kınadı.

Yapılan konuşmalardan sonra Newroz çekilen halaylarla son buldu. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünyada Newroz: Türkiye'de çatışmaların artmasından endişeliyiz

SONRAKİ HABER

Tahir Elçi soruşturması: 150'ye yakın mermi isabet eden iş yerinde 3 çekirdek bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...