20 Mart 2016 11:18

Dünyada Newroz: Türkiye'de çatışmaların artmasından endişeliyiz

Paylaş

Newroz Bayramı, Türkiye’nin aksine diğer ülkelerde coşkuyla kutlandı. Almanya’nın Hanofer kentindeki etkinliğe katılım oldukça yoğun olurken, Rojava’nın Efrin ve Cezire kantonlarında federasyon ilanı öne çıktı. Newroz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ise, Türkiye’de çatışmaların artmasından endişe duyduğunu açıkladı. 

Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Tüm Kürt kardeşlerimin Nevroz Bayramı'nı kutluyorum ve bu vesileyle herkese başarılar diliyorum. Teröristlerin saldırıları ve karşıtlarımızın baskılarına rağmen, özgürlük ve kendi kaderimizi tayin etmek için herzamankinden daha ısrarlıyız” ifadelerini kullandı.

“Biz diğer ülkelerdeki Kürtlerin sorunlarının diyalog ve barış yoluyla çözülmesinden yanayız. Türkiye'de meydana gelen olaylar ve çatışmaların giderek artmasından çok endişeliyiz. Büyük felaketlerin önlenmesi ve ulusal bir savaşa dönüşmemesi için, kan dökülmesine son verilmesini ve gerginliklerin büyümesinin engellenmesini ümit ediyorum.”  diyen Barzani, Suriye'deki siyasi gelişmelere de değindi.

Mesud Barzani, "Suriye'nin geleceği için önerilen federal sistem bu süreçte en uygun çözümdür. Başarıya ulaşılması için Suriye'deki tüm etnik unsurların bu konuda uzlaşıya varması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Rojava'nın Efrin, Kobanê, Cezire kantonlarında kutlanan Newroz’larda federasyon ilanı öne çıktı. “Özgür Rojava'yla Demokratik Federal Suriye'ye doğru" ismi verilen etkinliklerde “Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi” ilanı selamlandı. 

Öte yandan, Newroz Bayramı Almanya’nın Hannover kentinde de kutlandı. Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı etkinlik için ülkenin pek çok kentinden otobüslerle Hanofer’e gelindi.

Newroz alanında yapılan konuşmaların ortak mesajı; baskıların son bulması, barış ortamının sağlanması, demokratik hakların tanınması ve Rojova’da ilan edilen Federasyonun desteklenmesi oldu. 

Kutlamaya Kürt örgütlerin yanısıra, Türkiyeli örgüt ve dernekler ile Alman siyasi partilerinden temsilciler de katıldı. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim de Hannover’deki Newroz kutlamasının konukları arasındaydı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ ve Yüksek'ten Newroz açıklaması

SONRAKİ HABER

Antep Newrozu'ndan 'müzakere masasına dönme' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...