20 Mart 2016 05:38

İstanbul'da barış Newrozu’na OHAL

Paylaş

İstanbul’un farklı ilçelerinden  Newroz kutlamasının yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı’na gitmek isteyen yurttaşlar polis saldırılarıyla karşılaştı. Sadece kutlama yapmak isteyenler değil gazeteciler de polis şiddeti ve gözaltıların hedefi oldu. 

Bakırköy Meydanının etrafı çok sayıda TOMA ve zırhlı araçla çevrildi. Sabah 07.00’den itibaren Bakırköy Halk Pazarına çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Bakırköy Halk Pazarı ise, polis barikatlarıyla ablukaya alındı. Vatandaşların alan ve çevresine yaklaşmasına izin verilmezken, başta İncirli üst geçidi olmak üzere tüm sokak başları ve alana yakın noktalarda polis kimlik kontrolü ve üst araması yaptı. Gazetecilerin de ala girişine izin verilmedi. Bahçelievler,  Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe HDP binaları da  polis ablukasına alındı. Polis, parti binalarında bulunanlarında dışarı çıkmasına engel oldu. 

BAKIRKÖY’DE SALDIRI VE GÖZALTI 

Bakırköy Meydanı’nda GBT araması yapan polis 3 kişiyi gözaltına alırken, haber takibi yapan Amerika’nın Sesi televizyonu çalışanı Zozan Yaşar, polis tarafından darbedildi. İncirli Köprüsünde toplanan kitleye ise polis plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı. Öte yandan Bakırköy’e gitmek isteyen Özgür Halk Dergisi çalışanları Sipan Kaya ve Rabia Özkaya da hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. Toplanma noktalarından biri olan Bahçelievler’de de polis ablukası yaşandı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP’li vekiller Filiz Kerestecioğlu, Pervin Buldan ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel’in de bulunduğu HDP Bahçelievler İl Örgütü binası ablukaya alındı ve sokağa giriş, çıkışlar kapatıldı. Yine sarı basın kartı olmayan gazetecilerin ilçe binasına girişi de engellendi. Dışarıda yasakları protesto edenler ise gözaltılarla karşılaştı. Newroz‘un yasaklanmasının kabuledilemez olduğunu söyleyen KJA üyesi Gülistan Aydın’la birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltıları görüntülemek isteyen Kanal D Haber muhabiri de polis tarafından tartaklandı. Gazetecilerin kameralarını o noktaya çevirmesi üzerine polis, fiziksel saldırıyı noktaladı. Öte yandan gazetecilerin ilçe binasına alınmaması üzerine Yüksekdağ ve beraberindekiler sokağın başında açıklama yaparak kitleyle birlikte Bakırköy Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis kitlenin önünü keserek yürüyüşe müdahale etti. Burada da HDP il yöneticisi Hüseyin Duran’la birlikte yine çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

BARIŞ MESAJINI YASAKLADILAR

Yaşananlar sonrası Taksim’de bulunan HDP İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Kamuran Yüksek, “AKP Hükümeti 8 aydırsürdürdüğü politikayı bugün de uyguladı. Kürt illerinde olduğu gibi İstanbul’da da korku yaymaya çalışıyorlar. Ülkenin hiçbir yerinde insanlar rahat değil, evinde bile rahat değil insanlar, ülke diken üstünde.Ülkenin içinde bulunduğu kaos ortamını yaratan da AKP hükümetidir. Yaşananları bir kurtuluş ve istikrar savaşı olarak sunuyorlar. Halklarımızın Newrozu’nu kutlamak istiyorum. Nasıl Dehaklar kazanamadıysa bugünün Dehak’ı olan AKP hükümeti de kazanamayacak” dedi. Türkiye’nin dört bir yanında Newroz’un  yasaklanmasının güvenlik algısıyla izah edilemeyeceğini ifade eden Figen Yüksekdağ ise, “İstanbul’da halkın güvenliği düşünülseydi, Sultanahmet’te, Taksim’de o bombalar patlamayacaktı. Gözettikleri şey kamu güvenliği değil, gözettikleri baskının inşası” dedi. “İstanbul Newroz’unda halkların barış, demokrasi, birarada yaşaması mesajını verecektik, ancak bunu yasakladılar” diyen Yüksekdağ, siyasi iktidarın ölüm ve zulüm ürettiğini ifade etti. (HABER MERKEZİ) (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

San Antonio Spurs, Golden State'i durdurdu

SONRAKİ HABER

HDP'nin Bayrampaşa binasına saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...