20 Mart 2016 03:15

Zayıflamanın 7 formülü

Paylaş

Kilo vermek ve zayıflamak; çağımızın en yaygın sorunlarından bir tanesi olan obezite nedeniyle gündemdeki konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ancak zayıflamak isteyen kişilerin de sağlıklı zayıflamak için bir takım hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Zayıflamanın 7 gizli formülü ile ilgili Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç bilgiler verdi.

1-TARÇIN
Tarçın bilinen en eski baharatların başında gelir. Bu baharat genelde tatlandırıcı olarak kullanılır. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki 6 hafta boyunca bir çay kaşığının çeyreği kadar tarçın tüketmek, kandaki glikoz miktarını ve kötü kolestrolü azaltıyor. Ayrıca şekeri metabolize etme yeteneğinizi de artırıyor. Şeker hastaları için faydalı olan tarçın, metabolizmayı hızlandırır ve kilo verilmesine  yardımcı olur.  
KILO VERDIREN TARÇIN ÇAYI; 3-4 çubuk tarçını ve 2 tatlı kaşığı balı, bir bardak su ile kaynatın. Ardından içerisine 2 adet karanfil ekleyerek kahvaltıdan yarım saat önce ve yatmadan bir saat önce tüketin.

2- HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ
Hindistan cevizi sütü ile Hindistan cevizi suyu birbirinden farklıdır. Hindistan cevizi suyu taze Hindistan cevizinden elde edilirken, Hindistan cevizi sütü rendelenmiş hindistan cevizi etinden elde edilir. Hindistan cevizi sütü, Omega 3 yağ asitlerinin toplanmasını sağlar. Antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Hindistan cevizi sütü yağlı olsa da, içerdiği yağlar metabolizmanız için gereklidir. Sadece bir öğünlük tüketiminin sonrasında bu iyi yağlar metabolizma hızını daha da arttırabilir.

3- ISPANAK
Kış sebzelerinin vazgeçilmezi ıspanağın kalorisi düşüktür ama vitamin ve mineral yönünden besleyici bir sebzedir. Ispanak sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürür. Her iki durumun da kilo vermede etkisi vardır. Çiğ olarak da tüketilebilir. Ispanaktaki  proteinler öğünler sonrasında vücudumuzdaki açlık hormonlarını azaltmaya yardımcı olur. Ana öğünlerde bir kase yoğurtlu ıspanak tüketmek iyi bir seçim olacaktır.

4- ZERDEÇAL
Zerdeçal’ın etken maddesi curcumin’dir. Curcumin vücudu kansere karşı korur ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelliğe sahiptir. Araştırmalarda curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür. Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. Faydaları antioksidan etkilidir. Hint baharatlarından biri olan zerdeçaldaki etken madde yağları yakılmasını sağlıyor. Ayrıca yüksek proteinli gıdaların çözülmesini sağlayarak sindirime yardımcı oluyor.  
Yemeklerde kullanılan zerdeçal, suda kaynatılarak çay yapılarak da içilebilir. Zerdeçal’ı çay yapmanın dışında bal ile birlikte de tüketilebilirsiniz.

5- DOMATES
Domates, C vitamini ve içeriğindeki asitler sayesinde metabolizma sürecini hızlandırmayı sağlar. Bu durumda da kilo vermeniz kolaylaşır. Aynı zamanda karaciğerin yüksek miktarda yağ tortusunu süzmesine de yardımcı olur. Kalori kontrolü yaparken vücudumuzun vitamin ve mineral eksikliği çekmemesi için domates suyu içebilirsiniz. Düşük kalorili olan taze domates suyu hem vücudun ihtiyaç duyduğu suyu sağlar hem de daha uzun süre tok hissedilmesine yardımcı olur. 

6- KARABİBER
Dünyada en çok kullanılan baharatlardan birisidir.  Karabiber, sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına katkıda bulunarak hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürücü etkisi ile kabızlığa birebirdir. Bunlardan ayrı karabiber, mide ekşimesi ve sindirim sorunlarına çaredir ve vücuttaki yağları da yakar. Karabiberin içerdiği etken piperin maddesi, sinir sisteminizi alarma geçirir ve metabolizma sürecinizi ateşler. Böylece daha fazla kalori yakılmış olur. Ayrıca metabolik süreci etkileyerek, yeni yağ hücresi oluşumunu da engellemektedir.

7- ANANAS
Ananas mineral bakımından oldukça zengindir ve 16 minerali içerisinde barındırır. Bu nedenle de oldukça faydalı bir besindir. İçerdiği su miktarı fazla olan bu besin zayıflamak isteyenler için de tüketilmesi gereken bir besindir. İçerisinde bulunan protein mayası yiyeceklerin proteinini çözer. Özellikle et ve et ürünlerinin sindirilmesinde etkilidir. Stresin önüne geçer. İçerdiği B vitamininin etkisiyle saçın parlamasına yardımcı olur ve cilde nem verir. Ananas, beyni kansere karşı harekete geçirir ve güçlendirir. Bu içerdiği özlerle yağ yakıcı sulu meyve, proteini parçalayan ve vücudun metabolizma hızını artıran bromelain enzimi kaynağıdır. Selülit tedavisine de yardımcıdır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu esnafı, saldırının olduğu yerde: Korkmuyoruz, alışmayacağız!

SONRAKİ HABER

Derbilerin günü: Fener şampiyonluk peşinde, Cimbom moral arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...