19 Mart 2016 13:36

HDP Milletvekili Akdoğan: Yüksekova'da kimyasal gaz iddiası var, halk 'Nefes alamıyoruz bizi kurtarın' diyor

Paylaş

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, kuşatma altındaki Yüksekova'da kimyasal gaz kullanıldığı iddia edilen mahallelerden yurttaşların kendilerini arayarak "Nefes alamıyoruz, bizi kurtarın" çağrısı yaptığını söyledi. Mahalleden gönderilen bir telefon mesajında ise, "Çok sivil kimyasalla ölmüş, yanmış durumda. Askerler gaz maskesi ve sırtlarında oksijen. Duman altında ve sivillerin çoğu kendi evlerinde yanmış, tanınmayacak haldeler" ifadeleri kullanıldı.

DİHA'nın haberine göre şu ana kadar aralarında sivillerin de bulunduğu 40'ı aşkın kişinin mahallelere atılan zehirli gazdan dolayı yaşamını yitirdiği bilgisinin kendilerine ulaştığını söyleyen HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, sivillerin yaşamlarından endişe duyduklarını söyledi.

Kimyasal gaz iddialarına ilişkin kaymakam ve valiyi defalarca aramalarına rağmen telefonlarına cevap verilmediğini aktaran Akdoğan, "Kent 7 gündür bombardıman altında. Sivillerin çıkması için zırhlı araçlar anons yapıyor ama sivillerin çıkmalarına da izin verilmiyor" dedi. Kimyasal gaz atıldığı iddia edilen Eski Kışla, Mezarlık ve Orman mahallelerinden kendilerini arayan sivillerin atılan gazdan dolayı nefes alamadıklarını söylediğini aktaran Akdoğan, "Mahallerdeki siviller sürekli bizleri arıyor, 'Nefes alamıyoruz' diye yardım istiyorlar. Atılan gazın çeşidini bilmiyoruz ama insanlarımız burada çok zor durumda. 30'la 40 arası insanın ise tamamen yandığı bilgisi var. Bizi arayan ve ağlayan bir anne 'Nefes alamıyoruz. Bizi kurtarın burada evlerimiz yakılıyor. Burada farklı bir gaz kullanılıyor' diyor" ifadelerini kullandı.

Akdoğan, "Burada yaşanacak bir vahşetin sorumluluğunu ne vali ne kaymakam ne de bir askeri yetkili kaldıracak. İnsanlığa karşı işlenen suçlar asla zaman aşımına uğramaz. Burada işlenecek olan bir katliamın kimse hesabını veremez. Herkes bulunduğu yerlerde demokratik tepkilerini göstermelidir. Türkiye ve dünyadaki tüm kurum ve kuruluşlara çağrı yapıyoruz. İnsanların yakıldığı bir yerde nasıl başımız rahat yastığa koyarız. Halen vicdanlarını yitirmemiş insanlara sesleniyorum. STK'ler, siyasi partiler elini vicdanınıza koyun ve elinizden ne geliyorsa yapın. Uluslararası kuruluşlara da sesleniyoruz sessiz kalmayın. Bu halka karşı kirli bir siyaset yürütülmekte. Katliamları önlemenin tek yolu sessiz kalmamaktır" çağrısını yaptı.

'MAHALLELERDE 30 CENAZE VAR'

Öte yandan, mahallede bulunan yurttaşlardan biri DİHA'ya gönderdiği telefon mesajında şu bilgileri paylaştı: "Çok sivil kimyasalla ölmüş, yanmış durumda. Askerler gaz maskesi ve sırtlarında oksijen. Duman altında ve sivillerin çoğu kendi evlerinde yanmış ve erimiş halde. Hiçbiri tanınmayacak halde. 30 cenaze bulduk şu ana kadar. Herkes buraya ses vermeli, yürümeli."

Öte yandan kentteki operatörlerin de kesildiği belirtildi.  (Hakkari/DİHA)

DİHA'YA GÖNDERİLEN MESAJLAR

ÖNCEKİ HABER

DTK: Yanlış politikalar gözden geçirilmeli

SONRAKİ HABER

İzmir/Kemalpaşa'da jandarma aracına ateş açıldı: 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...