18 Mart 2016 19:15

Renzi: Anlaşmada insan hakları ve basın özgürlüğü açıkça ifade edildi

Paylaş

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, sığınmacı krizine ilişkin Türkiye ile 28 üyesi bulunan Avrupa Birliği’nin (AB) vardığı anlaşmayı “Gerçekçi, ama gerçekleştirmesi zor” diye niteledi. Renzi, "anlaşma, insan hakları, basın özgürlüğü ve Avrupa’nın temel değerlerine saygı duyulmasını da öngörüyor" dedi.

Brüksel’de anlaşmanın duyurulmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Matteo Renzi, yarı umutlu ifadeler kullandı.

Renzi, “Bu anlaşma gerçekçi, ancak gerçekleştirmesi zor; zira çok uzun tartışmalar ve zorlukların meyvesi. Öte yandan, Türkiye için geçerli olanlar, diğer ülkeler içinde geçerli olmalı” dedi. 

“Şu anda bu anlaşma metni konusunda olumlu bir yargıya sahibim, önümüzdeki haftalar da bize bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini gösterecek” diyen Renzi, “Umarım göçmen değişimi hayata geçirilebilir. Ancak ben Aziz Thomas’ın yolunu izliyorum: Görmeden inanmam” ifadelerini kullandı.

‘İNSAN HAKLARI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AÇIKÇA İFADE EDİLDİ’

Renzi, bu anlaşma çerçevesinde elde edilen olumlu sonuçlar arasında şunun olduğunu da aktardı: 

“Anlaşma, insan hakları, basın özgürlüğü ve Avrupa’nın temel değerlerine saygı duyulmasını da öngörüyor. Şimdi bunun uygulanıp uygulanmayacağını izleyeceğiz. Bunlar AB’nin kuruluş değerleridir ve bizim kimliğimizi yansıtıyor. Bunların olmadığı bir anlaşma yapılsaydı, bu affedilemez olurdu. İtalya olarak her şeyin yolunda gitmesini diliyoruz.” 

Renzi, bu anlaşma sayesinde bir çocuğun, bir gencin bile hayatının kurtulmasını sağlasalar bile bunun, üzerlerine düşen görevi yerine getirdikleri anlamına geleceğini söyledi. 

‘TÜRKİYE’NİN AB’YE GİRİŞİ ÇOK AMA ÇOK KARIŞIK BİR KONU’

Öte yandan Renzi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan AB’yle görüşmeler sırasında da haklar konusunda ihlallerde bulundu. Sığınmacılar gibi hassas bir meselede bu çeşit bir muhataba güven duyulur mu?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Türkiye’nin sorunu insan hakları meselesidir. Türkiye’nin AB’ye giriş süreci çok ama çok karışık bir konu: bugün bu konuda bir adım ileri atıldı, ama bu yol ne kolay ne de kısa olacak. Geçmişte İtalya’da hem sağ hem sol hükümetler olsun Türkiye’nin birliğe girişinden yanaydı. Gerek Silvio Berlusconi gerekse de Romano Prodi çok sıkı kişisel ilişkilere sahipti bu ülkeyle.” 

‘O ZAMAN TÜRKİYE DAHA AZ TERÖR TEHDİDİ ALTINDAYDI’    

Türkiye’nin üyeliğinin önünü tıkayanların Almanlar ve Fransızlar olduğunu belirten Renzi, “O zamanki Türkiye ile şimdikinin karakteristik özellikleri farklıydı. Diplomatik bir ifade kullanmak gerekirse, o zaman Türkiye bugüne göre daha az saldırılarla sarsılıyordu ve terör tehdidi daha azdı. Şimdi bu ülkeyle sığınmacılar konusunda bir anlaşmaya vardık. İtalya olarak bizim çok açık bir amacımız var: Çocukların yaşamını kurtarmak, ama aynı zamanda önemli değerde olan insan haklarını korumak” diye sözlerini sürdürdü. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Suriye hükümeti heyeti başkanı Caferi: Görüşmeler umut verici

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Ankara saldırısında yaşamını yitirenlerin ailelerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...