18 Mart 2016 17:12

Kürtlerin 25 yıllık yasal partileri

Paylaş

Gazeteci- Yazar Eyyüp Demir, Yasal Kürtler – HEP’ten HDP’ye Kürt Siyaseti adlı kitabıyla Kürt siyasetinin ilk legal partisi olan Halkın Emek Partisinden, seçim barajını ilk kez kendi kimliğiyle aşan ve meclise giren Halkların Demokratik Partisine dek geçen 25 yıllık siyasi geleneğin tarihini anlatıyor.

Bu güne kadar kurulan sırasıyla HEP, ÖZEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DEHAP, ÖZGÜR PARTİ, DTP, BDP, DBP ve HDP’nin tarihsel olarak nasıl bir dönemden geçtiğini okuruna sunan kitap Ütopya Yayınevi etiketiyle çıktı.  Yazar, kitabın ön sözünde kitabını şu şekilde anlatıyor: “Kürt parlamenterlerin meclisten yaka paça zorla alınıp cezaevine götürülüşünü ve süreç içinde Kürtlerin barajı aşarak tekrar meclise nasıl geldiğini anlatan bir serüvendir.

Aslında günümüzün “Anka Kuşu”nun öyküsüdür. Kürtlerin devletle kurduğu bir ötekilik ilişkisidir. Okudukça bu öykünün ‘Zümrüdüanka’ya ne kadar benzediğini görecek, her defasında bir bitiş ve yeniden doğuşa tanık olacaksınız. ‘Yasal Kürtler’, karşıtını geliştiren ve yine karşıtı tarafından yakılan çağımızın ‘anka’sıdır. Bu bir mitoloji imge değil; Türkiye’nin Kürt imgesidir, fantastik değil gerçeğin öyküsüdür. Her öyküde olduğu gibi burada da kahramanlar ve onların trajik çatışmaları vardır. Daha doğrusu legal Kürt mücadelesini konu edinen bu çalışma aynı zamanda son asırda cereyan eden Türkiye’nin Kürt trajedisidir.” (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu sahneleri ödüllerini alacak

SONRAKİ HABER

Gülten Dayıoğlu: 80 yılda 80 kitap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...