18 Mart 2016 16:56

Şii lider Sadr yanlıları Bağdat’ta sokağa çıktı: Hırsızları hükümetten atın!

Paylaş

Irak’ta hükümet karşıtı eyleme binlerce kişi katıldı. Şii Lider Mukteda es-Sadr yanlıları, başkent Bağdat’taki korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde “Ulusal Grev”e başladı. Erbil merkezli Rudaw haber ajansının haberine göre, Bağdat’ta yoğun güvenlik önlemleri altında Yeşil Bölge’nin girişlerinde eyleme başlayan binlerce kişi, Irak bayrakları taşıyarak reform ve yolsuzlukla mücadele edilmesini istedi, Bağdat hükümetini protesto etti. 

Şii Lider Mukteda el Sadr, Haydar İbadi Hükümetinden kabinenin değiştirilmesini, yolsuzluğa adı karışanların görevden alınmasını istiyor. Sadr, ülkenin en etkili dini ve siyasi figürlerinden biri. 

‘YOLSUZLUĞÜN MERKEZİ’NE YÜRÜYÜŞ

Eylem nedeniyle hükümet, önceki gün akşam saatlerinden itibaren birçok yolu trafiğe kapatmıştı. Yeşil Bölge girişlerindeki kontrol noktaları ve asker sayısı iki katına çıkarıldı.

Yeşil Bölge girişinde bulunan Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Planlama Bakanlığı ve birçok hükümet binasının çevresine tel örgüler çekildi. Yeşil Bölge, hükümet kurumları ve büyükelçiliklerin bulunması nedeniyle “yolsuzlukların merkezi” olarak görülüyor. 

AFP’ye konuşan 25 yaşındaki Tarih Öğrencisi Muntadher Kadhem, “Günlerce, haftalarca gerekirse aylarca burada kalacağız, ta ki hükümet reformları hayata geçirene ve tüm yolsuz politikacılardan kurtulana kadar” dedi. 

Reuters haber ajansı da göstericilerin “Hepsinden kurtulalım, hepsi hırsız!” diye bağırarak Yeşil Bölge’ye girdiklerini yazdı.

Irak Başbakanı Haydar İbadi ise Yeşil Bölge girişlerinde düzenlenecek eyleme izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Bir taraftan göstericilerin hedef alınma olasılığı diğer taraftan da güvenlik güçlerinin IŞİD ile mücadelesi sebebiyle göstericilerin güvenliği sağlanmayabilir” ifadelerine yer verilmişti.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosundaki Sadr’a bağlı Ehrari Grubu Milletvekili Zeynep Sehlani ise reform kararlarının sonuçlanması için baskı oluşturmak amacıyla grev çadırlarının kurulacağını, amaçlarının Başbakan Haydar İbadi’ye karşı durmak değil, destek vermek olduğunu söylemişti.

27 MART’TA KADAR SÜRE 

Sadr’ın çağrısı üzerine geçtiğimiz haftalarda Bağdat’ta yolsuzluklara karşı binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlenmişti. Sadr, yolsuzluğa adı karışanların açıklanması gerektiğini belirterek, “Bazı kişiler Irak’ın servetine el koymuş durumda. Bizler bugün yoksulların kazanması için buradayız” demişti. Başbakan Haydar İbadi’ye reform için 45 gün süre tanıdıklarını söyleyen Sadr, bu süre içinde gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda, Yeşil Bölge’ye saldırılmasını istemişti.

Sadr, 4 Mart’ta da hükümete 48 saat süre tanımıştı. Ancak Sadr daha sonra yaptığı açıklamada son sürenin 27 Mart’ta sona ereceğini açıklamıştı.  Yeşil Bölge’de yabancı temsilcilikler ile hükümet kurumları ve parlamento bulunuyor.

IRAK’IN KAYIP PARALARI

İbadi, daha önce de eylemleri nedeniyle, adları yolsuzluğa karışan Cumhurbaşkanı ve Başbakan yardımcılarını görevden alındı. Irak’ta son 8 yılda petrol gelirleri ve dış yardımlarla birlikte devlet hazinesine girmiş olması gereken 1 trilyon doların en az yarısının ‘kayıp’ olduğu ortaya çıktı. Yolsuzluğun önemli bir bölümünün silah ihalelerinde yapıldığı, hayali şirketler üzerinden büyük paralar kazanıldığı tespit edildi. Yüzlerce bürokrat hakkında yolsuzluk soruşturmaları açıldı. 2003’te ABD işgalinin alt yapısını yerle bir ettiği ülkede halkın önemli bir bölümü yoksulluk çekiyor. Son olarak elektrik ve su kesintileri binlerce kişiyi sokağa dökmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Anonymous Trump’ın bilgilerini teşhir etti

SONRAKİ HABER

Anadolu sahneleri ödüllerini alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...