18 Mart 2016 13:48

Kayseri Valiliğinin sokak hayvanları düşmanlığı

Paylaş

Alicem AYDIN
Kayseri

Kayseri Valiliğinin trafik kazalarını önlemekle ilgili olarak, Kayseri'deki ilçe belediyelerine gönderdiği "ilginç" genelgede hayvanların trafik kazalarına neden olduğu iddia edilerek toplanması talimatı verildi.  Hayvan hakları savunucuları ise hayvan haklarına aykırı olduğunu söyledikleri genelgeye tepki gösterdi.
Kayseri Valiliği'nce dağıtımı yapılan genelgede, trafik kazalarını önlemek amacı ile sokak köpeklerinin toplanarak barınaklara teslim edilmesi ve konunun devamlı takibinin sağlanması emrediliyor. Kayseri Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç imzası ile, Başbakanlığın 2012/16 sayılı Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi'ni dayanak alınarak ilçe belediyelerine gönderilen genelgede "Devlet karayolu kenarındaki yerleşim alanlarında hayvana çarpma şeklinde meydana gelebilecek trafik kazalarını önlemek amacıyla sahipsiz başıboş köpeklerin toplanarak barınaklara teslim edilmesini ve bu konunun devamlı takibinin sağlanmasını rica ederim" deniliyor. Hayvan hakları savunucuları ise genelgeye tepkili ve genelgenin iptali için Kayseri Valiliği’ne dilekçe yolladı. 

'KANUNA AYKIRILIK TEŞKİL EDİYOR'

Genelgenin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırılık teşkil ettiğini vurgulayan, Kayseri Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı ve Kayseri Hayvanları Koruma Derneği vekili Av. Funda Yapışlar, genelgenin iptali için valiliğe başvuruda bulunduklarını belirterek "Kayseri Valiliği'nin hayvanlara ve doğaya karşı duyarlı tutumuna tamamen tezat cümleler içeren genelgeyi şaşkınlık ve üzüntü içerisinde karşıladık. Bu konuda yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nunun 6. maddesi son derece açık. İlgili genelge, sokak hayvanları konusunda 'Kısırlaştır, Aşılat, Yerine Bırak' modelini temel alan yasaya tamamen aykırı.” Diye konuştu. Bu nedenle genelgenin ivedi bir şekilde iptal edilmesini ve iptal kararının da ilgili belediyelere bildirilmesi için başvuruda bulunduklarını söyleyen. Yapışlar, Genelge iptal edilmezse yargı yoluna başvurup tüm yasal yolları deneyeceğiz.” dedi.

'KAYSERİ VALİLİĞİ, BU AYIBA DERHAL SON VERMELİ'

Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Burak Özgüner de "Kayseri Valiliği'nce dağıtımı yapılan genelgede, ilçe belediyelerine 'rica' şeklinde geçen cümle, trafik kazalarının faturasının sokak köpeklerine kesme anlamı taşıdığının altını çizdi. Özgüner “Dünyanın hiçbir yerinde trafik kazalarını önlemek maksadı ile yüzyıllardır sokaklarda yaşayan sokak köpeklerinin toplatılarak barınaklara hapsedilmesi gibi uygulama yok. Genelge, Türkiye'nin ulusal mevzuatına aykırılık teşkil ediyor ve bu talebin hiçbir bilimsel yanı yok. Kayseri Valiliği, bu ayıba derhal son vermeli" şeklinde konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ ve Demirtaş Cizre’yi ziyaret edecek

SONRAKİ HABER

Yüksekova'ya girmek isteyen heyet askerlerce engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...