18 Mart 2016 06:50

Hubble uzay teleskobu, 9 'canavar' yıldız görüntüledi

Gökbilimciler, Hubble uzay teleskobunun morötesi görüş kameralarıyla her biri Güneş’ten en az 100 kat fazla kütleye sahip 9 ‘canavar’ yıldız tespit etti.

Paylaş

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) kontrolündeki Hubble’dan gelen verileri inceleyen uluslararası araştırma ekibi, Dünya’dan 170 bin ışık yılı uzaktaki (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) ‘R136’ yıldız kümesinin morötesi görüntülerini elde etti.

Büyük Magellan Bulutu içindeki Tarantula Nebulası’nda yer alan ve sadece birkaç ışık yılı genişliğinde olan genç R136 yıldız kümesinde, Güneş’ten en az 100 kat büyük kütleli 9 devasa yıldız olduğu belirlendi. Bu kümede yer alan ‘R136a1’ kodlu yıldızın Güneş’ten 250 kat fazla kütleye sahip olduğu ve bilinen evrendeki kütle rekorunu elinde bulundurduğu belirtildi. Bir aradaki bu 9 büyük yıldız, Güneş’ten 30 milyon kat fazla ışık saçıyor. Ayrıca R136’da Güneş’ten en az 50 kat fazla kütleye sahip onlarca yıldız da bulunuyor.

Araştırmayı yürüten astronomlardan Saida Caballero-Nieves, “Böylesi büyük yıldızların daha önce ikili sistemlerdeki yıldızların birleşmesi sonucu oluştuğu düşünülüyordu. Ancak R136’daki yıldızların oluşum sürecindeki başka bir etkiden dolayı büyüdüğünü sanıyoruz. Bu yıldızların kökeni bilinmiyor ve büyümelerindeki gizemi araştırıyoruz” dedi.

Araştırma sonuçları, Royal Astronomical Society’nin aylık tebliğlerinde yayınlanacak. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Newroz öncesi çok sayıda kentte operasyon: Onlarca gözaltı ve tutuklama

SONRAKİ HABER

Kızılay'daki katliam sonrası gözaltına alınanlar adliyeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...