17 Mart 2016 20:42

Suriye’de federasyon ilanı tartışılıyor

PYD öncülüğünde toplanan güçler Suriye’nin kuzeyinde 'federasyon' ilan etti. PYD Eş Başkanı Salih Müslim, federalizmi görüşmek üzere Cenevre’ye katılmaya hazır olduklarını söyledi.

Paylaş

Suriye Kürtleri ve Suriyeli demokratik güçlerin bir araya gelerek oluşturduğu Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi toplantısında “Rojava ve Kuzey Suriye Birleşik Demokratik Sistemi Belge Metni” yapılan oylamanın ardından kabul edildi.

Toplantıya Rojava kantonları ile Kuzey Suriye bölgelerinde yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen, Ermeni ve Çeçen halklarının temsilcileri; el Şehba, Minbic ve Halep bölgelerinden 200 delege katılmıştı.

PYD, Rojava’da iki yıl önce “Demokratik Özerk Yönetim” ilan etmiş; yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bölge Cizre, Kobanê ve Efrin olmak üzere 3 kantona ayrılmıştı. Toplantıda üç kantonun da federalizme onay verdiği ve federal sistemin kantonların yerini alacağı kaydedildi. Suriye Hükümeti ve ABD yönetimi kararı tanımadı.

‘FEDERALİZMİ TARTIŞMA HAZIRIZ’

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Sputnik’e yaptığı açıklamada, federal yapının Suriye devleti içinde kalmaya devam edeceğini söyledi. Müslim, federalizmi görüşmek üzere Cenevre’deki görüşmelere resmi bir heyet göndermeye de hazır olduklarını, ancak Cenevre toplantılarına davet edilmediklerini kaydetti.

ŞAM: YASAL ETKİSİ YOK

Suriye hükümeti ise kararın hemen ardından yaptığı açıklamada, federalizm ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti. Suriye haber ajansı SANA’ya konuşan bir Suriye Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, federalizm kararının ülkenin toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da (SMDK), “Belirli bölgelerde farklı bir yapı kurmak Suriye halkının iradesine aykırıdır” dedi.

ROJAVA VE KUZEY SURİYE DEMOKRATİK FEDERAL SİSTEMİ KURUCU MECLİSİNDEN SONUÇ BİLDİRGESİ

MENNA TOPLANTIYA KATILMADI

PYD'nin öncü gücü olduğu Suriye Demokratik Meclisi'nin Eş Başkanı, tanınmış muhalif Heysem Menna'nın da federasyon ilanına karşı olduğu ve toplantıya katılmadığı belirtildi.

Gazeteci Hasan Sivri, Menna'nın Buğda Dalgası Hareketi'nin yaptığı açıklamada "Kürt partilerin toplantısı ve sonuçları bizi bağlamaz ve Suriye Demokratik Meclisine oldu bitti şeklinde dayatılmasına karşıyız" dediğini aktardı.

ABD KARŞI ÇIKTI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, “Suriye’de özerk ya da yarı özerk herhangi bir bölgeyi tanımayacağız” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü açıklamasında böylesi bir oluşumu Suriye’deki tüm kesimlerin onayı halinde kabul edebileceklerini belirtti. Kürtlerin bu açıklamasını değerlendiren Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de böylesi bir girişime karşı olduklarını söyledi.

RUSYA'DAN İLK YORUM

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriyeli Kürtlerin federal yapıya geçilip geçilmeyeceğine tek başına karar veremeyeceğini söyledi.

RİA Novosti'ye konuşan Bogdanov, Kürtlerin federal sistem ilan etme planlarına nasıl baktıkları sorulduğunda da, "Bu, bizim işimiz değil' dedi ve ekledi: "Bize göre, (Cenevre'deki) görüşme süreci kapsamı dışında herhangi bir şey ilan etmenin hiçbir anlamı yok."

"Tek taraflı kararlara varılamaz. Böyle kararlardan önce Suriye'deki süreçlerin diğer katılımcılarıyla anlaşmaya varılması gerekir" diye konuşan Bogdanov, "Kürt gruplar tüm Suriye'yle ilgili süreçlere katılmalı. Zira onların da oy hakkı var ve kendi pozisyonları olabilir. Ama taraflardan hiçbiri kendi pozisyonunu diğer tarafa dikte etmemeli" ifadelerini kullandı.

BM: FEDERALİZMİ KONUŞMUYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura, Suriye yönetimi ve muhaliflerin, ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve federalizmin konuşulmaması konularında anlaşmaya vardıklarını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de iş bırakan belediye işçileri: Haklarımız için birleşelim, savaşı durduralım

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 3 ilçede polis operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...