17 Mart 2016 23:57

Örgütlü olarak hareket etmemiz gerekir

Paylaş

Kaan DURAK
Çorum

Nasıl bir üniversite istiyoruz? Baskı ve zorbalığın ensesinde hissedilmesine razı mı olacağız? Yoksa birilerine dur demeyi bilecek miyiz? Şiddetin Ortadoğu’dan kopyalanıp gerici zihniyetlere teslim edildiği ülkemizde, aydın kalabilmenin yollarını nasıl arayacağız? Özgür düşünce, demokratik talep, kadın hakları gibi birçok alanda üniversitelerde sorunlar yaşamaya devam ediyor. Kadınlar günü kutlamalarının kadın cinayetlerine karşı tepki olarak yapılan yürüyüşlerin düzenlendiği şu günlerde üniversitede baskıya, şiddete, tacize olan artış, hükümetin bu konular önünde caydırıcı kararları yumuşatması, örgütlü mücadelenin artmasında başka yolun olmadığını, taleplerin ilgili kurumlarla daha sık ve daha güçlü şekilde görüşülmesi gerektiğine bir işarettir. Ancak anayasanın tanınmadığı, kanun ve kuralların, kuralı koyan kişilerce önemsenmediği ülkede, dillenen talepler kime iletilecek? Çözüm konusunda güvenebilecek miyiz? Baskı kurmaktan çözüme zaman bulabilecekler mi?
İç savaşın içinde ayrı bir iç savaş!
Üniversite kampüslerinde dolaşan kadın öğrenci görünmüyor artık. Sanırım akşam ders çıkışlarında yurtlarına ya da evlerine gidene dek 5-10 defa arkalarına dönüp bakabiliyorlardır. Bu denli korkunun kol gezdiği üniversitelerde güvenlik hangi seviyede? Nöbetçi kulüplerinden dışarı çıkıp da kontrol ediyorlar mı bilinmez. Görevlendirme az, taciz, şiddet, tecavüz artışta! Bazı zamanlarda kadın arkadaşlarımızdan gelen talepler üzerine evlerine bırakıyoruz. Yani beklenti içerisine giren öğrenci az sayıda, kendi güvenliğimizi kendimiz sağlamak durumunda bırakılıyoruz. Devlete olan güven azaldı yok denebilir. Kadın veya erkek diye ayırmadan kampüs içinde ve dışında mücadelemiz büyüyecektir. Demokratik taleplerimiz mücadelemizin içerisinde boy gösterecektir. Üniversiteler aydın kalacaktır.
Kadın örgütlenmelerinin yanı sıra artık kişi-kurum fark etmeksizin basit bir şekilde topluca örgütlü olarak hareket etmemiz gerekir. Kadını kadın, erkeği erkek değil de ezileni direnen örgütlü herkes koruyacak. Başka bir seçenek de pek görünmüyor zaten: Ya örgütlü üniversite, örgütlü mücadele, ya da baskılar ve ötekileştirmeler.

ÖNCEKİ HABER

Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde neler oluyor?

SONRAKİ HABER

Doğayı yaralayan bir karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...