17 Mart 2016 15:01

Almanyalı vekillerden Erdoğan’a mektup

Paylaş

Almanya Federal Meclisi’nde grubu olan partilerden 135 milletvekili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı. Vekiller yazdıkları mektupta Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’e karşı açıla ndavadan kaygı duyduklarını belirtti. Mektupta ayrıca Türkiye’de Kürtlerle yürütülen barış sürecine son verilmesi ve ülkedeki ifade ve basın özgürlüğünün durumu nedeniyle  “derin kaygı” duyulduğu belirtildi.

Almanyalı vekillerin mektubu şöyle
“Sayın Cumhurbaşkanı,
Almanya Federal Meclisi Milletvekilleri olan bizler, özellikle coğrafi konumundan dolayı özel bir terör tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkiye’deki durum hakkında derin kaygılar taşımaktayız. Bölgedeki büyük krizlerin ve IŞİD’in teşkil ettiği tehlikenin en kısa zamanda aşılabilmesini umut etmekteyiz. Ancak bizzat Türkiye’deki durumdan dolayı da kaygı taşımaktayız. Bu husus, barış sürecinin sona ermesini, ayrıca Türkiye'deki basın ve düşünce özgürlüğünün durumuyla ilgilidir.
Özellikle uluslararası ün ve saygınlığa sahip gazeteci ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a karşı açılan davayla ilgili size müracat etmek istiyoruz. Can Dündar’a ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’e casusluk, gizli belgeleri yayınlamak ve bir “terör örgütü”ne üyelik suçları isnat edilmektedir. Bu gazeteciler, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmak tehlikesiyle karşı karşıyadır. Can Dündar ve Erdem Gül, Türk Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından serbest bırakılmışlardır. İsnat edilen suçlar, gazetecilik faaliyetleriyle ilgilidir. Dündar ve Gül, Suriye’deki silahlı islamist gruplara Türkiye’den silah sevkiyatı yapıldığıyla ilgili bir haber yapmışlardır. Cumhuriyet Gazetesi, 2014 yılı başında böylesi bir silah sevkiyatını belgelediği ileri sürülen fotoğraflar yayınlamıştır. Türk savcılığı, basında yer alan bu habere soruşturma başlatarak yanıt vermiştir. Bunu siz de, suç duyurusunda bulunarak desteklemiş bulunmaktasınız.
Silahlı islamistlere silah sevkiyatı yapıldığına dair basında eleştirel haberlere yer verilmesine karşı bu şekilde bir işlem başlatılmış olması ve yüksek hapis cezalarının talep edilmesi, kanımızca en azından orantısızdır. Türk adaleti ve makamlarının medyaya ve gazetecilere karşı aldığı bu önlemler, Türkiye’nin de defaatle uymayı taahhüt ettiği ve kendisini uymakla yükümlü kıldığı düşünce ve basın özgürlüğüyle bağdaşmamaktadır.
Sizden, bu konuda taşıdığımız samimi kaygıları ilgili Türk makamlarına iletmenizi rica ediyor, ayrıca Can Dündar ve Erdem Gül’e karşı sürmekte olan davanın en kısa zamanda kapatılmasını ve kendilerinin şartsız ve süresiz tahliye edilmelerini umut ediyoruz.
Can Dündar ve Erdem Gül hakkında taşıdığımız kaygılar, ülkenizde siyasi nedenlerden dolayı tutuklanmış olan bütün diğer gazetecileri unutmamız anlamına gelmemektedir. Davaların hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşması ve basın ve düşünce özgürlüğünün tanınması, sadece Türk toplumunun güçlenmesine hizmet edebilir.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: HDP'lilerin dokunulmazlığını kaldırma konusunda eksiklik olursa açığı kapatırız

SONRAKİ HABER

Lice Katliamı Davası Sanığı Hatipoğlu: Bugün olduğu gibi devlete başkaldıranlara karşı hareket ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...