17 Mart 2016 09:31

Rimêlan'daki Kurucu Meclis toplantısında 'Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu' kabul edildi

Paylaş

Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi belge metni, kurucu meclis toplantısında kabul edildi.

Rimêlan kasabasında Rojava ve Kuzey Suriye bölgelerinin geleceğine yönelik düzenlenen Kurucu Meclis toplantısı ikinci gününde devam etti. Dün ele alınıp tartışılan "Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Belge Metni" yapılan oylama ardından onaylanarak kabul edildi.

Belge metninin kabul edilmesinin ardından oturuma ara verildi.

EŞ BAŞKANLARDAN İLK MESAJ

Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Demokratik Federal Sistemi Eş Başkanlığı Hediye Yusuf ve Mensur el Selum, omuzlarında tarihi bir sorumluluğun bulunduğunu, ancak tüm oluşumlarla birlikte başarının kendilerinin olacağını belirtti.

ANHA'nın haberine göre Hediye Yusuf, atılan bu adımı Suriye krizine çözüm için başarılı bir adım biçiminde değerlendirdi.

Mensûr el Selum ise Suriye’de 5 yıldır devam eden kriz sonrası, burada çözüm projesine ulaştıklarını belirtti ve ekledi: “bu meclise eş başkanlık yapmak tarihi bir sorumluluk omuzlarımıza yüklemektedir. Önümüzde hassas ve ağır bir süreç bulunmaktadır. Cevap olacağımıza da inanıyorum. Önümüzdeki süreçte Rojava ve Kuzey Suriye’nin yeni yönetim sistemini inşa edeceğiz. Elbette kolay değildir. Özellikle şu süreçte önümüzde fazlasıyla engel bulunmaktadır. Ancak biz nasıl demokratik özerklik yönetimi ile başarılı olduysak Suriye halkı içinde bu sistemi başarıya ulaştıracağımıza inancımız tamdır.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Kurucu Meclis’in açıklanan Sonuç Bildirgesi şöyle:

“Cizîr, Kobani ve Efrîn kantonları Demokratik Özerklik Yönetimleri Genel Koordinasyonu, Suriye krizine siyasi çözüm bulmak ve Rojava ile Kuzey Suriye bölgelerinin yönetim biçimi ve sisteminde anlaşmak amacıyla bu bölgelerde ve terörden yeni kurtarılmış bölgelerdeki tüm halklara, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine yaptığı geniş katılımlı toplantı çağrısı üzerine bizler bu blgelerin temsilcileri olarak 16-17 Mart 2016’da bir araya geldik.

Bu toplantı vesilesiyle, kanlarıyla kahramanlık destanları yazan ve bugünlere gelmemizi sağlayan tüm halklardan şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz.

Toplantımızda şu kararlar alınmıştır:

    Demokratik Federal Sistem, tüm toplumsal katmanları ve oluşumları kapsama temelinde, geleceğin Suriye’sinin tüm Suriyeliler için olacağını garanti eder.
    Tüm çalışmalar Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi ekseninde yürütülecektir.
    Kurucu Meclis Eş Başkanlığı ile 31 kişiden oluşan Örgütlenme Kurulu seçilmiştir.
    Örgütlenme Kurulu 6 ay içerisinde bir Toplumsal Sözleşme hazırlayarak sistemin genel siyasi ve hukuki altyapısını oluşturmakla görevlendirilmiştir.
    Meclisin tüm Komiteleri ve hazırlanan tüm belgeler, Birleşmiş Milletler’in (BM) insan haklarını ve toplumsal demokratik sistemlerine ilişkin kararlarını esas alır. Toplantımızın katılımcıları da yeni inşa edilen bu sistemin Suriye toplumuyla derin bağlarının bilincinde olup kendilerini bunun bir parçası olarak görür; halkların kardeşliğini ve barışı esas alır.
    Kadın özgürlüğü Demokratik Federal Sistemin özünü teşkil eder. Kadının her düzeyde eşit katılım hakkının yanı sıra tüm siyasi ve toplumsal alanlarda da eşit temsiliyeti hakkı esastır.
    Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi çatısı altında yaşayan tüm halklar ve topluluklar, Demokratik Federal Sistemin çıkar ve amaçlarına ters düşmeden aynı inançtan, kültürden halk ve topluluklarla bölgesel ve uluslararası düzeyde her türlü siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel demokratik ittifak ve ilişki geliştirebilir.
    Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’nin bölgesel düzeydeki amacı, Ortadoğu’da yaşayan tüm halklar arasında siyasi, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanda demokratik birliği sağlamak, bununla ulus devlet sınırlarını aşarak halklar için güvenlikli, barış ve kardeşlik içinde bir yaşam inşa etmektir.
    Çetelerden kurtarılan bütün bölgelerde yaşayan tüm halkların federal sisteme gönüllü temelde katılma hakları vardır.
    Bu sistem Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve birliğini korumaktadır." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki avukatların meslektaşlarına polis saldırısı: Adliyeyi avukatlara yasakladılar

SONRAKİ HABER

Final Newroz’u 22 Mart’ta Cizre’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...