17 Mart 2016 05:01

ABD: Suriye’de özerk ya da yarı özerk bölgeleri tanımayız

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de özerk ya da yarı özerk bir Kürt yönetiminin tanınmayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD'nin Suriye'de özerk ya da yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayacağını, Suriye'nin bütünlüğünden yana olduklarını söyledi.

Suriyeli Kürtlerin, bir federasyon ya da özerklikten yana olduklarından haberdar olduklarını belirten Toner, “Buna karşı söyleyeceğim şey ki bu konuda çok açık olduk, Suriye'de özerk ya da yarı özerk bir Kürt bölgesini tanımayız" dedi. Konunun geniş kapsamlı olarak Cenevre'de yapılacak Suriye toplantısında taraflar arasında görüşülmesi gerektiğini belirten Toner, “Bundan daha geniş olarak da buna Suriye halkı karar vermeli. Suriyeliler adına, biz ya da başka birilerinin belirleyeceği bir konu değil" diye konuştu. Toner, herhangi bir özerkliğin, içinde bulunulan koşulları daha da karmaşık haline getireceğini, Suriye'nin bütünlüğüne yönelik bir tehdit oluşturacağını söyledi.

Mark Toner, "Eğer Suriyeliler bir araya gelir ve federal bölgelere bölünmek isterse buna da karşı çıkar mısınız" şeklindeki soruya "Bu, Suriyelilerin kendilerinin vereceği bir karardır. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliğini koruyacak bir siyasi oluşumu destekliyoruz. Özerk bölgelerin oluşması buna engel teşkil edecek" cevabını verdi.

‘TÜRKİYE'DE RAHATSIZ EDİCİ BİR EĞİLİM VAR’

Mark Toner, Barış için Akademisyenler inisiyatifi tarafından hazırlanan “Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza attıkları için, 'terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanan ve tutuklanan akademisyenlerle ilgili bir soruyu da yanıtladı. Toner, “Bu davranışları rahatsız edici bir eğilimin parçası olarak görüyoruz. Resmi görevliler, güvenlik görevlileri, yargı makamları meşru haklara karşı politik olarak kullanılıyor. Demokratik toplumlarda, politik görüşler cesaretlendirilmeli, susturulmamalı. Daha önce de bir çok kez söylediğimiz gibi, Türk yetkilileri, kendi anayasalarında da belirtilen evrensel demokratik değerlere saygı duymaya çağırıyoruz" diye konuştu. Toner, Türkiye'de süregelmekte olan eleştirel seslere, gazetecilere, akademisyenlere karşı uygulanan girişimlerin endişe verici olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşçileri taşıyan iskele halatı koptu:1 ölü, 1 yaralı

SONRAKİ HABER

Edirne’de polis tarafından durdurulan minibüsten 43 Suriyeli çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...