16 Mart 2016 14:11

Derince Limanı’na Danıştay ‘dur’ dedi

Paylaş

Hasret Gültekin Kozan
Kocaeli

Danıştay 6. Dairesi, özelleştirilen Derince Limanı hakkında kararı verdi. Danıştay; Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan imar planlarının ulaşım sistemleri ile ilgili hükümleri yönünden yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait olan Derince Limanı, geçtiğimiz yıl özelleştirilmişti. Safi Holding’e satılan limanda örgütlü olan Liman-İş Sendikası, özelleştirmeye karşı birçok eylem ve direniş yaparak özelleştirmeye karşı duruş sergilemiş ve Kocaeli’de kamuoyu yaratmıştı. Ayrıca son dönemde limanın büyütülmesi için yapılması düşünülen 5 milyon metreküp deniz dolgusu konusu çevre gönüllüleri ve bölge halkı tarafından büyük tepki alıyordu. Derince Limanı’nın zaten ederinin altında bir bedelle ve şaibeli bir şekilde özelleştirildiğini belirten sendika yönetimi, ardından da özelleştirme imar planına ilişkin yürütmeyi durdurma ve kararın iptali için Danıştay’a dava açmıştı.

'ÖYK’NIN KARARI HUKUKA AYKIRI'

Sendika, dava gerekçelerini ise şöyle sıralamıştı: “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) Derince Limanı’ndaki imar planına ilişkin kararı hukuka aykırıdır. Planlama öncesinde ÇED raporu alınması gerekiyor, fakat bu yükümlülük alıcıya bırakılmış. 12-15 metre derinliğinde ve 1000 metre uzunluğunda planlanan rıhtımda öngörülen sayıda ve nitelikte gemilerin manevra kabiliyetleri yetersizdir. Dolgu yapılarak denizdeki canlı yaşamı tehdit edilecek. İzmit Körfezi birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Buraya dolgu yapılması durumunda olası bir depremde tsunaminin de oluşmasına ve depremin etkisinin büyümesine yol açacak. Karşı kıyıda bulunan Gölcük Deniz üssünün donanmanın en büyük üssü olması nedeniyle bölgede bulunan askeri gemilerin seyir güvenliği tehlikeye girecek. Projenin hayata geçirilmesi ve öngörülen kapasiteye ulaşması halinde trafik sorunu büyüyecek.”

İTİRAZ YOLU KAPALI

Danıştay 6. Dairesi’nde görülen dava sonuçlandı. Danıştay, dava konusu Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan imar planlarının ulaşım sistemleri ile ilgili hükümleri yönünden yürütülmesinin durdurulmasına ve bu karara karşı itiraz yolunun kapalı olduğunun bildirilmesine oy birliğiyle karar verdi.

'MÜCADELEYE DEVAM'

Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Biz Liman-İş olarak her zaman emeğin, yurttaşlarımızın ve doğanın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Biz sosyal sorumlulukları olan ve bu sorumluluklarını ulusal çıkarlar doğrultusunda kullanmaktan geri durmayacak olan bir sendikayız. Biz hem üyelerimizle birlikte işçi sınıfının ve çevremizin daha iyi koşullarda yaşaması için her zaman mücadele etmeye devam edeceğiz.”

'YENİ İMAR PLANLARI DA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt ise Danıştay 6. Dairesi’nin aldığı kararın çok önemli olduğunu belirterek, “Danıştay, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararında ulaşım sistemi açısından şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygunluk bulunmadığına hükmetti. Şimdi yeni bir plan yapmaya çalışabilirler fakat bir bu yeni imar planları da itiraz edeceğiz. Diğer yandan limanla ilgili diğer davalarımız da devam ediyor. Bu davalarında da bizim açımızdan olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınların şoför olamadığı ülkeye pilot olarak gittiler

SONRAKİ HABER

Akdeniz Üniversitesi'nde anmalara polis saldırısı, gözaltılar var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...