21 Nisan 2012 15:40

Zamanın tanığı evrensel bir usta: GOYA

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, İspanyol ressam Francisco de Goya’nın (1746-1828) gravür ve yağlıboyalarıyla, dönemi, savaşı sorgulayan evrensel bir ustanın yapıtlarına ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü açılışa da katılan Marisa Oropesa ve Maria Toral’nın yaptığı, İspanya ve İtalya’nın &ou

Zamanın tanığı evrensel bir usta: GOYA
Paylaş
Gülçin Gülan

“Goya, Zamanının Tanığı, Gravürler ve Resimler” sergisi İspanya ve tüm Avrupa’nın çalkantılı bir dönemine tanıklık eden ve karanlığın en iyi anlatıcılarından biri olan Goya’nın gravür serileriyle -Kapriçyolar, Savaşın Felaketleri, Boğa Güreşi, Atasözleri ya da Zırvalar-, aralarında döneminin Kralı IV. Carlos ve Kraliçe María Luisa’nın ve kardeşinin portrelerinin de yer aldığı çeşitli yağlıboyalarını buluşturuyor. Sergide yer alan yapıtlar, saray ressamlığı ve portreciliğinin yanı sıra, tanığı olduğu acı ve karanlık çağın tüyler ürperten görüntülerini, savaşın acımasızlığını ve dönemin toplumsal olaylarını eleştirel bir bakış açısıyla yansıtan, kendinin ve başkalarının yargıcı Goya’nın sıra dışı imgelemine de ışık tutuyor. Gerçekçi ve yer yer ürkütücü üslubuyla çağdaşlarından ayrılan Goya’nın sanatı, zamanının ötesine geçerek 20. yüzyıl modernizmini de sanatının bütün alanlarında etkilemiştir.

Sergi kapsamında sözel etkinliklerin yanı sıra, Pera Eğitim ve Pera Film de çeşitli programlar düzenliyor. Instituto Cervantes İstanbul ve İspanya Büyükelçiliği işbirliğiyle İspanya’dan Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi ve Santamarca Vakfı koleksiyonları, özel koleksiyonlar ve İtalya’da Uffizi Müzesi’nden gelen eserleriyle 29 Temmuz tarihine kadar devam edecek bu görkemli sergide, dünya sanat tarihinin en büyük ustalarından Goya’nın izlediği sanatsal çizgi ve felsefesi gözler önüne seriliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Orhan Kemal’in tükenmezliği

SONRAKİ HABER

Şark Dişçisi’nden Baronyan’a buket buket kır çiçekleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa