16 Mart 2016 12:58

Avrupa Konseyi: 'Erdoğan’a hakaret’ maddesi kaldırılsın

Paylaş

Avrupa Konseyi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Cumhurbaşkanına hakaret” konusunu içeren 299’uncu maddesinin tamamen kaldırılması çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki uzman organı olan Venedik Komisyonu, TCK’nin 216’ncı (Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama), 301’inci (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama) ve 314’üncü (Silahlı Örgüt) maddelerinin de Avrupa hukuk normlarına uygun biçimde yeniden yazılmasını istedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinin (AKPM) talebi üzerine Venedik Komisyonu uzmanları tarafından hazırlanan raporda, TCK’nin 216, 299, 301 ve 314’üncü maddelerinin mevcut hali ve pratikte uygulanışının Avrupa normları ile bağdaşmadığı görüşü yer alıyor.

EN İYİ ÇÖZÜM TAMAMEN KALDIRILMASI

Venedik Komisyonu, cumhurbaşkanına hakaretin cezalandırılmasını öngören 299’uncu maddenin “Avrupa ve uluslararası standartlarla uyuşmadığını” belirtip, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili içtihadını ihlal edici kovuşturmaların önüne geçilmesi için “en iyi çözümün” maddenin TCK’den tamamen kaldırılması olacağı görüşünü savundu. Raporda, Avrupa’daki genel uygulama ve uluslararası standartların, devlet başkanlarına hakaretin “suç olmaktan çıkarılması ya da bu suçun hapis cezası içermeyecek biçimde sadece en ciddi sözlü saldırılarla sınırlı tutulması” yönünde olduğu not edildi. TCK 299 kaldırılsa dahi cumhurbaşkanının hakarete karşı her vatandaş gibi Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun koruması altında olacağı hatırlatıldı. (HABER MERKEZİ)


CHP HAKARET MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK İSTEDİ

CHP, Türk Ceza Kanunu’nda “cumhurbaşkanına hakaret” başlıklı maddede değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi. Teklif, Türk Ceza Kanunu’nun “cumhurbaşkanına hakaret” başlıklı 299. Maddesinde değişiklik öngörüyor. Teklifte Erdoğan’a hakaretten 6 ayda 105 dava açıldığı 8 kişinin de tutuklandığı ifade edildi. 
Teklife göre; cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Hakaret suçunun oluşması için failin söz ve eyleminin, cumhurbaşkanının siyasi söz, tutum ve davranışlarını eleştirmeye dönük değil, özel kasıtla cumhurbaşkanlığı makamını küçük düşürmeye dönük olacak.

Teklifin gerekçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve geldiği 28 Ağustos 2014–28 Şubat 2015 tarihleri arasında toplam 236 adet kovuşturma izni talebinin geldiği, bunlardan 105 tanesinin davaya dönüştürülüp, 8 kişinin cumhurbaşkanına hakaretten tutuklandığı belirtilerek, “Mart ayından bugüne kadar çoğu şehit yakını olmak üzere en az 5 kişi tutuklanmıştır. 

Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev yaptığı 13 aylık sürede 13 kişi tutuklanmış, şubat-eylül 2015 arasında ayrıca en az 48 kişi cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla gözaltına alınmıştır” denildi.

ÖNCEKİ HABER

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB: Alışmayacağız, susmayacağız teslim olmayacağız

SONRAKİ HABER

Dokunulmazlık süreci nasıl işliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...