21 Nisan 2012 15:34

Lastikte enflasyonun altında imza

Lastik iş kolunda Goodyear, Pirelli, Brisa lastik fabrikalarında çalışan yaklaşık 4 bin işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde Lastik-İş Sendikası ile işverenler geçtiğimiz salı günü anlaşma sağlamışlardı.Varılan anlaşmaya göre ücretlere yıllık yüzde 11.5 zam yapılırken Lastik-İş Sendikasın

Paylaş
Arzu Erkan

Varılan anlaşmaya göre ücretlere yıllık yüzde 11.5 zam yapılırken Lastik-İş Sendikasının talebi üzerine bireysel emeklilik maddesi de toplusözleşmeye eklenmişti. 2012 yılından 2013 yılı haziran ayına kadar bireysel emeklilik primi brüt ücretin yüzde 3’ü kadar işveren tarafından ödenecekken haziran ayından sonraki altı ayda işçiden de yüzde 3’lük prim kesilecek. Yine bu dönem 6 ay süreyle çalışan geçici işçilerde sendikaya üye yapılırken asgari ücretle çalışan işçilere yüzde 18 zam yapıldı.

ÜCRET AÇISINDAN BAŞARISIZLIK

İmzalanan toplusözleşmeye dair görüşlerini aldığımız Pirelli işçileri idari maddelerin korunmasını olumlu bulurken ücretler açısından imzalanan toplusözleşmeyi “tam bir başarısızlık” olarak değerlendirdiler. 2012 yılı ilk altı ayı için ücretlere yüzde 7, ikinci altı ay için ise yüzde 4.5 oranında zam alındığını ifade eden lastik işçileri, 2002 yılından bu yana ücretlerin yerinde saydığını ifade etti.

Salı sabahı Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan’ın Goodyear Lastik fabrikası önüne gelerek imzalanan sözleşmeyi işçilere anlattığını hatırlatan 12 yıllık işçi, “Genel başkan orada konfetilerle, meşalelerle karşılandı. Dedi ki ‘ücretlere yüzde 11.5 zam aldık. Bireysel emeklilik hakkını da aldık bu bir ilk.’ Sonradan öğrendik ki ilk altı ay için yüzde 7 zam almışız. Şimdi bu mu başarı? Enflasyon geçen altı ayda yüzde 7.65 olarak açıklandı. Sen bunu bile almamışsın buna da başarı diyorsun. İkinci altı ay için yüzde 4.5. Diyorlar ki en az yüzde 4.5 enflasyon bunu geçerse enflasyona tamamlayacağız. Tam bir Ali Cengiz oyunu yani” değerlendirmesinde bulundu.

ÜCRETLER YERİNDE SAYDI

2002 yılından bu yana imzalanan toplusözleşmelerde ücretler açısından kayıplar yaşandığını ifade eden 10 yıllık başka bir Pirelli işçisi, “6 dönemdir imzalanan toplusözleşmelerde hep kayıplar yaşadık. Enflasyon ya da enflasyon altında rakamlara imza atıldı. Maaşlar yerinde sayarken zamlar aldı başını gitti. Şimdi de enflasyonun altında bir rakama imza atıldı. Enflasyon 7.65 biz kafadan 1 puanlık bir kayıpla başladık yıla. Bu sözleşmenin başarılı olarak ifade edilebilmesi için enflasyonun sıfır çıkması lazım” diye konuştu.

İmzalanan toplusözleşmeye dair temsilcilerden sağlıklı bilgi alamadıklarını belirten Pirelli işçisi, “En sağlıklı bilgiye elimize kitapçık ulaştığında ulaşabileceğiz. Örneğin bireysel emeklilik meselesi ile ilgili herkeste farklı bilgiler var. Bazı arkadaşlar diyor ki 2 yıl boyunca işverenden brüt maaş üzerinden yüzde 3 kesilecek. Bir bölüm arkadaş diyor ki önümüzdeki yılın haziran ayından itibaren yüzde 3 de işçiden kesilecek. Sadece işverenden kesinti yapılacaksa kabul edilebilir ama işçiden kesinti yapılacaksa anlamsız. Zaten bireysel emeklilik meselesinde işçinin onayı da alınmadı. İş kolunda çok sayıda genç işçi var. Onları kazanmaya dönük bir hamle olarak değerlendiriyorum ben bunu” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek Haftası takvimi

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal’in tükenmezliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...