16 Mart 2016 10:59

Suriye’nin kuzeyinde ve Rojava’da federasyon ilanı tartışılıyor

Suriye Kürtleri ve ittifak halinde bulundukları demokratik güçler, Kuzey Suriye Kurucu Meclisini topladı. Rojava ve Kuzey Suriye’de federasyon ilanı tartışılıyor

Paylaş

Cenevre’deki Suriye görüşmeleri üçüncü gününde sürerken görüşmelerden dışlanan Suriye Kürtleri ve ittifak halinde bulundukları demokratik güçler, Kuzey Suriye Kurucu Meclisini topladı. Rojava ve Kuzey Suriye’de federasyon ilanı için, “Birleşik Suriye ortak yaşam ve halkların kardeşliğinin teminatıdır” sloganıyla Cizire’nin Rimelan kasabasında gerçekleştirilen toplantıya, Rojava kantonları ile Kuzey Suriye bölgelerinde yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen, Ermeni ve Çeçen halklarının temsilcileri; el Şehba, Minbic ve Halep bölgelerinden 200 delege katıldı. Mecliste 16 siyasi parti ve çeşitli kitle örgütleri ile kadın ve gençlik örgütleri temsilcileri bulunuyor. 

CENEVRE’YE TEPKİ

DİHA’nın haberine göre toplantıda açış konuşmasını yapan Cizîr Kantonu Eş Başkanı Şêx Himêdî Deham el Hadî, “Rojava ve Kuzey Suriye halklarının öz yönetimi için iyi bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu nedenle yaşadığımız anlar tarihidir” dedi. 

Girê Spî (Tel Abyad) Öz Yönetimi Eş Başkanı Mensûr Selûm da, Suriye’nin kaderinin dışarıda hiçbir Suriyeli halkın görüşleri alınmadan tartışıldığını söyleyerek Cenevre görüşmelerine tepki gösterdi. Selum, “Bunlar böylece kendi düşüncelerini ve projelerini Suriye halklarına dayatmak istiyorlar. Ama bu toplantımız da bu beyhude çabalara en anlamlı cevap olacak, çözümsüzlükte ısrar çabalarını boşa çıkaracaktır” diye konuştu. 

Cenevre görüşmelerine Suriyeli Kürtlerin siyasi temsilcisi PYD davet edilmedi. PYD’nin öncülüğünde kurulan Demokratik Suriye Meclisinin Eş Başkanı Heysem Menna da, PYD’nin davet edilmemesini protesto ettiği için davetli olduğu görüşmelere katılmıyor.  

QSD: RİMELAN KARARLARINA DAHİLİZ

Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclis toplantısı katılımcılarından Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Resmi Sözcüsü Telal Êli Silo da, toplantıdan çıkacak, sistemin inşası yönündeki tüm kararlarını onaylayacaklarını vurguladı. Silo, “Daha önce güçlerimizin kurtardığı tüm bölgeleri özerklik yönetimine teslim ettik. Bizim işimiz işgal altındaki bölgeleri kurtarmaktır. Siyasi güçlerimizin işi de yönetim sistemini inşa etmektir. Bizde bu yönetim iradesinin tüm kararlarına dahil olacağız” dedi.

NASSAN: KUZEY SURİYE FEDERASYONU 

Bu arada sabah saatlerinde de Reuters’a konuşan Kabonê Kantonu Dışişleri Sözcüsü İdris Nassan, ülkenin kuzeyinde “federal bir sistem” ilan edileceğini ve adının da Kuzey Suriye Federasyonu olacağını açıklamıştı. Nassan, federalizm ilanının Kürtler ile müttefiklerinin bu bölgelerde oluşturduğu öz yönetimlerin çerçevesinin genişletilmesi anlamına geleceğini söylemişti.

Öte yandan AP’ye bilgi veren PYD Sözcüsü Nawaf Halil, amaçlarının bir Kürt bölgesi için lobi yapmak olmadığını, ‘Tüm Suriye’de federalizm modelinin uygulandığını’ görmek istediklerini söyledi. Halil, kurulacak yeni yapıda Arap, Kürt ve Türkmen temsilcilerin yer alacağını da belirtti. 

Suriye için federasyon tartışmaları ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Suriye için B planı bölünmek olur” açıklamasıyla başlamış. BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, “Suriye’de federal devlet seçeneği müzakerelerde ele alınabilir” derken, Rusya’dan da Suriye için federasyon sisteminin uygun olabileceği” yorumu gelmişti. Beşar Esad Hükümeti’nden ise “BM Sözcüsü’nin başkanlık seçimlerini, Rusya’nın da Suriye’de federasyon yapısını tartışmaya hakkı yoktur” tepkisi gelmişti. 

CENEVRE’DE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

İsviçre’nin Cenevre kentindeki Suriye görüşmeleri de bir yandan sürüyor. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya’nın Suriye’deki güçlerini kısmen çekeceğini açıklaması ardından görüşmelerin yeni bir ivme kazandığını söyledi. Mistura, Suriyeli muhalif gruplar ve Suriye hükümeti heyetiyle toplantılar yapmayı bugün de sürdürdü. Zaman zaman basın toplantılarıyla görüşmeler hakkında bilgi veren Mistura, görüşmelerin “olumlu gittiğini” söyledi. 

Mistura dün akşam yaptığı toplantıda şu bilgileri verdi:  “Suriye görüşmeleri kapsamında Suriyeli muhaliflerden müzakere komisyonu olan heyetle de bir araya geldim ve onları dinledim. MYK tutukluların serbest bırakılması konusu gündeme getirildi. BM bu isteği olumlu buldu. İnsani erişim çalışma grubu bu konu ile ilgilenebilir. Muhalifler öncelikle Daraya bölgesine acilen insani yardımların ulaştırılmasını da gündeme getirdi, ayrıca bir sonraki görüşmelerde siyasi problemlere geçiş hususlarını görüşmek için karşılıklı önerilerde bulunduk ve fikir alışverişi yaptık, görüşmelerde bulunmak için 1 İngiliz, 2 Alman, 2 İsviçreli, 1 Hollandalı ve 1 de İsveçli danışman bulunmaktadır. Bilindiği gibi benim Rus Danışmanım Prof. Vitaly Naumkin bana muntazam olarak rapor vermektedir. Rejim tarafından çözüm için teklifler alıyorum ayrıca muhaliflerden de teklif geliyor bu teklifleri almaya devam edeceğim teklifleri inceleyip BM’ye biz de teklif yapıp yamayacağımıza karar vereceğiz. Şu andaki mülteci krizi, Rusya’nın çekilmesi, IŞİD’in ilerleyişi ve IŞİD’le mücadele nedeniyle bu görüşmelerin diğer görüşmelere göre daha farklı olduğunu ifade ederim.”

KERRY, MOSKOVA’YA GİDİYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin gelecek hafta Suriye kriziyle ilgili görüşmeler yapmak üzere Moskova’ya gideceği açıklandı. Kerry, “Suriye’de dökülen kanı durdurmak için yıllardır ortaya çıkan en iyi fırsatı değerlendirmek için” Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi. Rusya, Suriye’de hava saldırılarına katılan bazı birliklerini salı günü itibariyle geri çekmeye başlamış, bu karar siyasi analistler tarafından olumlu karşılanmıştı. (DIŞ HABERLER) 

 

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'ta saldırı ve çatışmalar devam ediyor

SONRAKİ HABER

Evinin önünde bulunan ağacı kesti, ceza olarak 30 fidan dikti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...