16 Mart 2016 10:02

EMEP Kürdistan Örgütü: Halkların barış ve direniş bayramı Newroz yasaklanamaz!

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Kürdistan Örgütü yaptığı açıklama ile illerde Newroz’un yasaklanmasının yaşanan gerilimi tırmandırmaya yönelik bir adım olduğunu belirterek, “Newroz yüzlerce yıldır halkımızın ve Bölge’nin bütün mazlum halklarının zulme ve baskıya karşı mücadele, başkaldırı günüdür. O yüzden Newroz yasaklansa da engellenemez. Halklar, coşkuyla barış taleplerini haykıracak” denildi. 

‘NEWROZ’UN YASAKLANMASI HALKLARIN BİR ARADA YAŞAMA İRADESİNİN YASAKLANMASIDIR’

Kürdistan’ın birçok kentinde Newroz kutlamaları için yapılan başvuruların çeşitli bahanelerle bir bir yasaklandığına dikkat çekilen açıklamada, “Açıktır ki, Bölge’de yaşayan halklar tarafından yüzlerce yıldır baharı müjdeleyen bir barış ve kardeşlik bayramı olarak kutlanan Newroz’u yasaklamak, aslında barış talebine ve halkların eşitlik temelinde birlikte yaşama iradesine yasak koymaktır. Ve daha önce defalarca denenen bu yasak politikası,  çözümsüzlüğü ve çatışmaları derinleştirmekten; ülkeyi daha büyük bir gerilime sürüklemekten başka bir sonuç doğurmamıştır. Oysa bugüne kadar yasak ve engel konulmayan bütün Newroz’lar bayram havası içinde ve hiçbir sorun yaşanmadan kutlandı. Bu nedenle daha zaman varken bu gerilim ve çatışma siyasetinden vaz geçilmeli birçok kentte Newroz kutlamalarına yönelik yasaklar kaldırılmalıdır” denildi. 

‘SARAY REJİMİ HERKESİ HEDEF HALİNE GETİRİYOR’

AKP hükümetinin yasakçı tavrına tepki gösterilen açıklamada, “Saray rejiminin ‘terör ve terörist tanımı değişmeli’ açıklamasının ardından gelen bu yasaklar, ülkeyi adım adım bir dikta rejimine doğru sürüklemektedir” denildi.  Açıklamada, tutuklanan akademisyenler de hatırlatılarak, “Barış isteyen akademisyenlerin tutuklanması, savaş politikalarına karşı halkların barış talebini dillendiren medya organlarının hedef yapılması, çatışmalarda ve bombalı saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınlarının feryadının bile suç ilan edilmesi, bu dikta rejiminin kendisine itiraz eden herkesi açıktan hedef haline getirdiğini göstermektedir” ifadeleri yer aldı. 

‘HALKLARIMIZI YASAKÇILARA İNAT BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK NEWROZ’A ÇAĞIRIYORUZ’

“Newroz, bize savaş ve ölümden başka bir şey vaat etmeyen günümüz zalimlerine karşı mücadele günüdür” vurgusu yapılan açıklamada,“Çünkü ancak halkların birleşik mücadelesiyle savaşı durdurabilir ve bizlere tek adam iktidarını dayatan bu dikta rejiminin yerine barış içinde yaşayacağımız demokratik-özgür bir geleceği hep birlikte kurabiliriz. Emek Partisi Kürdistan Örgütü olarak, halkımızı bu yasakçı zihniyete karşı Newroz’u özüne uygun olarak bir mücadele günü olarak alanlarda kutlamaya; Newroz alanlarında savaş ve dikta rejimine karşı demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesini hep birlikte büyütmeye çağırıyoruz” denilerek çağrı yapıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır büyük Newroz kutlamasına hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Tutuklanan akademisyenler: Barış yolundaki uğraşımızı sürdüreceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa