16 Mart 2016 09:59

Diyarbakır büyük Newroz kutlamasına hazırlanıyor

Paylaş

Diyarbakır 21 Mart günü yapılacak olan büyük Newroz kutlamasına hazırlanıyor. Sokağa çıkma yasaklarının ve kentlerin bombalandığı bir süreçte yapılacak olan kutlama için hazırlıklar son aşamaya geldi. Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi yaptığı açıklamayla 21 Mart günü Newroz Parkı’nda yapılacak olan kutlamaya kitlesel katılım çağrısında bulundu. Açıklamada 27 yıl önce yaşanan Halepçe katliamı kınanırken, Kürtler üzerinde baskıların devam edildiğine vurgu yapıldı.

‘YASAKLAMALAR KONJOKTÜRELDİR’

Bazı illerde Newroz kutlamaları valilik kararlarıyla yasaklanırken her yıl yüzbinlerin katıldığı Diyarbakır Newroz’una ilişkin hazırlıklar son aşamaya geldi. Sümer Park Resepsiyon Salonu’nda açıklama yapan Diyarbakır Newroz tertip komitesi adına konuşan Hafize İpek, “Geçen hafta Perşembe günü Diyarbakır valiliğine başvurumuzu yaptık. Burada bir yasakla karşılaşmamayı umuyoruz” dedi. Diğer illerde Newroz’un yasaklanmasının anti demokratik bir uygulama olduğunu ifade eden İpek, “21 Mart günü olmaması gerekçe gösteriliyor. Ama o kentteki dinamikler hangi güne karar verirse Newroz haftası içerisinde gerçekleştirmeleri mümkün olmalı. Çünkü Newroz’u her yıl bir hafta içerisinde çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Ama bu yıl konjonktürel durumdan kaynaklı olsa gerek Newroz’u yasaklıyorlar. Biz bu baskıcı, dayatmacı yöntemleri kabul etmiyoruz” dedi.

ÇOK SAYIDA KURUM DAVET EDİLDİ

Diyarbakır Newroz programını da açıklayan İpek, Newroz’un simgesinin direniş ve özgürlük olduğunu belirterek, “Biz her yıl Newroz’u büyük bir coşkuyla ve her gün özgürlüğe olan umutlarımızın büyüdüğü bir heyecanla kutlamaktayız. Bu yılda Newroz etkinliğimiz saat 09.00 ile 16.00 arasında Newroz Parkı’nda gerçekleşecektir” dedi. Yaklaşık bir aydır hiçbir eksikliğin olmaması için çalıştıklarını kaydeden İpek, “Newroz’a katılacakların huzur ve güven içinde olmaları için çalışıyoruz. Diyarbakır Newroz’u tüm dünyanın ilgiyle izlediği ve yüzbinlerce insanın katıldığı bir etkinliktir. Bu yılda Türkiye’deki 57 büyükelçiliği, Kürdistani Partileri, Avrupa’da sosyalist ve sosyal demokrat partileri, Türkiye’de Kürtlerin duygularını yakından takip eden bütün alanlarda çalışma yapan kurumları davet ettik” dedi. Konuşmacılar olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve KJA temsilcisinin söz alacağını kaydeden İpek, sahne alacak sanatçıların ise Orkestraya Amedê, Şehit Mizgîn Kadın Korosu, Koma GûlenXerzan ve Mikail Aslan olduğunu söyledi.

5 BİN KİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

Newroz alanında 5 bin kişinin görevli olacağını ifade eden İpek, “Güvenliği ön planda tutmaya çalışıyoruz. 5 bin arkadaşımız alanın her yanında olacaktır. ‘Direnerek Kazanacağız’ şiarıyla Newroz’u gerçekleştireceğiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de de Newroz'a izin çıkmadı

SONRAKİ HABER

EMEP Kürdistan Örgütü: Halkların barış ve direniş bayramı Newroz yasaklanamaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...