16 Mart 2016 15:09

Newroz bildirisi nedeniyle gözaltına alınan Chris Stephenson sınır dışı edildi

Akademisyenlere destek için gittiği İstanbul Adliyesi'nde, çantasında bulunan HDP İstanbul İl Örgütü'ne ait Newroz bildirileri gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Chris Stephenson sınır dışı edildi.

Paylaş

Üniversitelerinden atılan ve dün tutuklanan "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildirinin imzacısı 3 akademisyene destek için gittiği adliyede gözaltına alınan daha sonra da serbest kalan İngiliz Akademisyen Chris Stephenson, savcılığın sınır dışı edilmesi istemi üzerine İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne götürüldü. Stephenson, İstanbul İl Göç İdaresi'ndeki işlemlerinin ardından da sınır dışı edilmek üzere polis eşliğinde Atatürk Havalimanı'na getirildi.

EŞİ VE KIZI DA LONDRA'YA GİTTİ

Stephenson'a destek için bir grup, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne gitti. Kalabalık, buradan Stephenson'un eşini ve kızını da aynı uçağa uğurladı.

25 YILDIR TÜRKİYE'DE YAŞIYORDU

1991 yılından bu yana Türkiye'de yaşayan ve Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Chris Stephenson'un İstanbul'daki son görüntüsü 210 numaralı köprüden uçağa gidişi oldu. Stephenson, sivil polisler eşliğinde THY'nin saat 20.00'daki Londra seferini yapan uçağına bindirildi.

Dün sabah saatlerinde gözaltına alınan Chris Stephenson bugün sabah 10 gibi Çağlayan Adliyesi'ne getirildi. Ifadesini alacak savcı, sabah gözaltına alınan ÖHDli avukatların ev aramasinda görevli olduğu için Stephenson burada 1 saatten fazla bekletildi. Daha sonra Newroz davetiyesi ve  "bu suça ortak olmayacağız "bildirisi için iki ayrı savcıya ifade veren Chris Stephenson serbest bırakıldı.

SAVCI, SINIR DIŞI EDİLMESİNİ TALEP ETTİ

Savcı’nın davetiyenin üzerinde yer alan resimler, renkler ve öz yönetim talebinin, terör örgütü propagandası olduğunu iddia ederken avukatlar bu davetiyenin yasal bir partinin davetiyesi olduğu ve herhangi bir suç teşkil etmediği yönünde savunma yaptı. İfade sonrasında Stephenson serbest bırakıldı

Serbest bırakılan Stephenson ve ona destek olmak için İstanbul Adliyesi'ne gelen akademisyenler, kapıda polis engeli ile karşılaştı. Savcılığın mahkemeden, "yurt dışına çıkarılmasını" talep ettiğini belirten polis Stephenson'un  adliyeden çıkarılmasına izin verilmedi. Arkadaşlarının ve öğrencilerini itirazların rağmen Stephenson Kumkapı'da bulunan Yabancılar Şubesine götürüldü.

Stephenson, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu: Havaalanında sınır dışı ediliyorum. Yarın idari mahkemesine dönüşüm için başvurum yapılacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Evrensel hedefe konuldu

SONRAKİ HABER

Evrensel Yayın Yönetmeni Polat: Savaş desek ödüllendirilirdik, barış dedik hedef olduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...